Mobil

Visszatér a Samsung botrányos csúcsmobilja

A mobilipar egyik legnagyobb botránya volt az akkumulátorok tervezési hibái miatt kigyulladó Samsung Note 7-ek visszahívása. A dél-koreai cég mégis újabb esélyt ad a csúcsmobilnak: júniustól forgalmazni kezdik a felújított Note 7R-t - jóval olcsóbb áron , cserébe kisebb (és reméljük megbízhatóbb) aksival.

A Samsung március végén jelentette be, hogy nem hajítja kukába az amúgy remek komponensekből álló Galaxy Note 7-eket, és felújítva, a problémás akkumulátorokat cserélve ismét piacra engedi a modellt. A mobilipar egyik legnagyobb buktájaként elkönyvelt Note 7-fiaskó után csak a félvezetőipari termékek jó eladásai tudták kihúzni a csávából a dél-koreaiakat.

Az eladott 3-4 millió Note 7-nek 96 százalékát sikerült visszahívni tavaly. A környezetvédő szervezetek már akkor aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy mit tesz majd a cég a rengeteg mobillal, mert ilyen mennyiségű elektronikai hulladék feldolgozása komoly terhet ró a környezetre.

Ennek a készüléknek a tulajdonosa például nem járt jól a Note 7-tel

A dél-koreai ET News nevű lap belsős forrásai szerint júniusban kezdődik meg a felújított (refurbished) Note 7-ek forgalmazása Dél-Koreában, ahol három szolgáltatónál lehet majd hozzáférni a Galaxy Note 7R névre keresztelt mobilhoz.

A készülék ára 700 ezer won (kb. 177 ezer forint) lesz, ami az eredeti árnál nagyjából 70 ezer forinttal kevesebb. Belül ugyanaz a hardver fog dolgozni, ami a robbanékony elődökben is, annyi különbséggel, hogy ki kell egyezni egy soványabb akkumulátorral. Igaz, a különbség nem olyan egetrengető, hiszen ez 3500 milliamperórás helyett 3200 milliamperórás telepet jelent. 

Első körben csak 300 ezer darab lesz elérhető. Bár a rendkívül kedvező ár hívogató, főleg annak függvényében, hogy egy amúgy nagyon remek mobilról van szó, a kérdés az, hogy a vásárlók megbíznak-e még a Note-brandben.

A Samsung nem erősítette meg ezeket a számokat, azok nagy eséllyel változhatnak nyárig. Azt sem tudni még, hogy más országokba érkezik-e a felújított Note 7R. A cég márciusi közleményéből annyi derült ki, hogy az Egyesült Államok felhasználói ebből valószínűleg kimaradnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik