Mobil

Döntött az EU: jön az ingyenes roaming!

Az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács elfogadta a roamingdíjak jövőbeli nagykereskedelmi árairól szóló határozatot. Ezzel minden akadály elhárult az elől, hogy június 15-től megszűnjön a roamingdíj, és ugyanolyan feltételekkel SMS-ezhessünk, telefonálhassunk és mobilnetezhessünk az Európai Unió többi országában, ahogy Magyarországon.

“A tanács mai utolsó szavazásának eredményeként megnyílt az út az ingyenes barangolás előtt” – közölte Emmanuel Mallia, az Európai Unió soros elnökségét betöltő Málta versenyképességi minisztere.

Idén az európaiak azzal a tudattal mehetnek nyaralni, hogy a megszokott feltételek mellett kötetlenül tudnak majd telefonálni, SMS-ezni és internetezni. Az EU ezzel a nagyon kézzelfogható intézkedéssel is igyekszik megkönnyíteni a polgárok életét”

– tette hozzá.

Az országhatárokat átlépő, “barangolásos” mobilhasználat különdíját lépcsőzetesen számolják fel. Már az elmúlt években is fokozatosan csökkentek a roamingtarifák az EU-n belül, 2017. június 15-én pedig végleg megszűnnek ezek a díjak az egységes távközlési piacról szóló rendelet értelmében.

Kivételt ez alól a “visszaélésszerű”, évenként négy hónapnál hosszabb külföldi mobilhasználat képez. Ebben az esetben a szolgáltatók a nagykereskedelmi árakat alkalmazhatják a felhasználók pótdíjazása esetében, azaz

  • hanghívásokkor percenként 3,2 eurócentet
  • SMS-enként 1 eurócentet
  • az adatforgalomra 7,7 euró/gigabájt díjat

számolhatnak fel. Utóbbi fokozatosan csökkenni fog: 2022-től már csak 2,5 eurót kérhetnek majd egy gigabájtért.

(MTI)

A témát bővebben ebben a cikkünkben taglaltuk korábban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik