Mobil

A Google fejet hajtott az oroszoknak

Az orosz hatóságok a Yandex nevű  internetes cég javára döntöttek a két éve indult antitröszt-ügyben. Az amerikai keresőóriásnak több millió dollárnyi kártérítést kell fizetnie, emellett nem élvezhet többé előnyt saját keresője.

A Yandex két éve nyújtott be panaszt a Google versenyellenes magatartása miatt Oroszországban, ahol a Szövetségi Monopóliumellenes Szolgálat (FSA) úgy találta, hogy a keresőóriás valóban törvényt sért korlátozásaival.

Ennek eredményeként a Google-nek sikerült megállapodnia az orosz hatósággal abban, hogy 7,8 millió dollárnak megfelelő rubelnyi kártérítést fizet, és eleget tesz annak a kérésnek, hogy saját keresője nem élvezhet exkluzivitást az orosz felhasználók androidos készülékein. A későbbiekben nem akadályozhatják a mobilgyártókat abban, hogy más keresőmotor (például a Yandex) legyen alapértelmezett az általuk gyártott eszközökön.

Ugyan a Google alkalmazásai továbbra is előre telepítve érkeznek az új készülékekre, de a Yandex megállapodhat abban telefongyártókkal, hogy az ő keresőjüket válasszák, ami lelassíthatja a Google terjeszkedését Oroszországban.

Nem, mintha a Yandex már ne húzott volna el magasan az amerikai cég mellett: az orosz óriásnak Oroszországban nagyobb a keresőpiaci részesedése, mint a Google-nek. A LiveInternet legutóbbi felmérése szerint 55 százalékot hasít ki az amerikai cég 40 százalékával szemben.

A bejelentés után a Yandex részvényei megugrottak New Yorkban, hét százalékkal magasabb volt értékük, mint Moszkvában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik