Mobil

A mobilszolgáltatók nem aggódnak a tüntetések miatt

Demonstrációk idején számítani lehet arra, hogy adott területen gyengébb a térerő, és szakadozva érjük el ismerőseinket. Megkérdeztük a magyar szolgáltatókat, hogyan kezelték a megugrott forgalmat az elmúlt napokban.

Az elmúlt két hétben többször is ezrek, olykor tízezrek vonultak az utcára, hogy tüntessenek a CEU ellehetetlenítésére meghozott törvénymódosítás ellen. Többen is tapasztalták az események forgatagában, hogy a demonstrációk területén nem mindig szuperáltak megfelelően a mobilhálózatok: lassan csorogtak a képek a közösségi oldalakra, a videók feltöltése hosszú perceket vett igénybe, és a térerő is néha elveszett. (Persze ezen a téren is tapasztaltunk eltéréseket, akár ugyanannál a szolgáltatónál is.) Ez nem meglepő akkor, ha több tízezer ember gyűlik össze egy területen.

Fotó:24.hu/Bielik István

Felkerestük a három nagy hazai szolgáltatót, és arról érdeklődtünk, hogy ők kaptak-e ezzel kapcsolatban panaszokat az elmúlt napokban, és miként próbálják biztosítani hálózatuk működését a jövőbeni, hasonló események alatt.

Felkészültek az extrém terhelésre

A Vodafone-tól azt a választ kaptuk, hogy a szolgáltató

 „mindent megtesz annak érdekében, hogy hálózata komoly, esetenként extrém terheléseket is megfelelően kezelje, így a nagyobb rendezvényeken is teljes rendelkezésre állással működjön”.

A Magyar Telekom sajtóosztálya szerint kisebb gondok felmerülhetnek, ha hirtelen ugrik meg a forgalom:

A Telekom budapesti hálózata nagy kapacitásra lett tervezve, megbízhatóan működő, jó teherbírású rendszer, amely nagy forgalmat képes kiszolgálni. Természetesen átmeneti kisebb kapacitásproblémák megnövekedett forgalom esetén jelentkezhetnek.

Filmeket azért ne töltsünk le

A Telenor válasza szerint folyamatosan figyeli a hálózatot, és az elmúlt napokban nem tapasztalt jelentős hálózati fennakadást – azaz olyan esetet, amikor a hívásminőség vagy a letöltési sebesség lényegesen csökkent volna. Ha mindenki egyszerre akarna letölteni egy filmet, akkor bedőlne a hálózat, de fényképek feltöltése és oldalak betöltése nem okozhat gondot – írták közleményükben.

Ha ilyet tapasztalunk, a központból is be tudunk avatkozni, és finom hangolni tudjuk a hálózatot. Budapest belvárosában mindenhol elérhető a 4G+ szolgáltatás, ez elegendő sávszélességet biztosít a tömegrendezvények során történő normális mobilinternet-használathoz.

“Mobil bázisállomást jellemzően olyan rendezvényekre biztosítunk, ahol amúgy viszonylag csekély a mobil- és adathasználat egyéb napokon (például a Sziget fesztivál, vagy a Balaton Sound helyszínén), így a hálózat nem alkalmas a több tízezer felhasználó megfelelő kiszolgálására. Budapest belvárosában nem ez a helyzet.”

Hozzátették: a mobil bázisállomással történő kitelepülés pár napos előkészítést igényel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik