Mobil

Nagyon durván fog kinézni a Galaxy S8

A Samsungnak nagyot kell gurítani, ha el szeretné feledtetni a Note 7 fiaskóját.

A következő évben valóban a gigászok csatáját fogjuk végignézni. Az Apple a jubileumi, 10. évben hozza ki a várhatóan iPhone 8-ra elnevezett mobilját, ami állítólag az összes eddiginél menőbb és szebb lesz. A Samsung feladata még ennél is húzósabb: olyasmit letenni az asztalra, ami képes túllépni az egyébként is rendben lévő Galaxy S7 képességein, és felveszi a harcot az iPhone-nal.

Most nagyon úgy néz ki, hogy a mindent eldöntő anyag az üveg lesz.

A Bloomberg jól értesült kollégáinak azt súgták meg a források, hogy a nyolcas Galaxy úgynevezett „all-glass” dizájnt kap. Ez azt jelentené, hogy az előlapon nem lesz keret sem alul, sem felül, sem pedig a széleken. Ez eddig, meg még egy ideig, arra való, hogy alatta elhelyezzék a különböző érzékelőket, a kamerát, a hangszórót, a mikrofont, vagyis mindent, ami a működéshez kell.

Az egyetlen üveg előlapból, vagy mondjuk úgy, hogy kijelzőből álló front elég komoly technológiai kihívást jelent, de van már rá példa a piacon. A Xiaomi Mi Mix gyakorlatilag ezt tudja, annyi könnyítéssel, hogy alul azért van egy minimális rész, ahol nem panel van, de máshol csak üveget lát az ember.

Xiaomi Mi Mix: megoldható a keretmentesség, de nem egyszerű
Xiaomi Mi Mix: megoldható a keretmentesség, de nem egyszerű

Ezzel a résszel függ össze a Bloomberg másik értesülése is, ami arról szól, hogy a Samsung jövőre száműzi az évek óta használt Home gombot, és azt is elrejti a kijelző alatt. Hogy ezt pontosan miként oldják meg, nem lehet tudni; elképzelhető egy virtuális gomb (vagy inkább felület) alkalmazása, vagy az sem lehetetlen, hogy az Apple által bevezetett, 3D Touch szerű megoldás lesz, azaz azon a bizonyos helyen egy kicsit hosszabban kell majd nyomni a kijelzőt.

A formával összefüggő tipp, hogy jövőre is két verzióban jön a Galaxy S8, azt persze még senki sem tudja, hogy a koreaiak tartják-e az 5,1-5,5 colos felosztást. Az is sanszos még, hogy mindkét modell ívelt kijelzőt kap majd, ami nem is lenne meglepő, hiszen az „all-glass” kialakítás kiált egy ilyen megoldásért.

galaxy_s8_idea
Egy nem hivatalos elképzelés a lehetséges dizájnról

A többi infó már régebbi, de érdemes végigfutni rajta. Sokan Qualcomm Snapdragon 835-re tippelnek a chipsetet illetően, de valószínűleg jövőre is lesz Exynos alapú modell. Szoftveres szempontból a saját fejlesztésű digitális asszisztens lehet még új elem, fel fog tűnni a Type-C USB és el fog tűnni a jack csatlakozó. Eddig nagyjából ezeket lehet tudni, a konkrétumokkal pedig minden bizonnyal a jövő évi MWC-n fogunk gazdagodni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik