Mobil

Végre a budin és a pincében is lesz térerő

A Telenor felturbózta a hálózatát, így végre lakáson belül is pörögni fog a 4G.

Amikor a mobilszolgáltatók a lefedettségről, meg a mobilnetes hálózatról beszélnek, megkülönböztetnek kültéri és beltéri lefedettséget. Ha például a lakásod előtt állva az utcán a telefonod a 4G-t írja ki, de pár méterrel odébb a lakásban már csak a 3G, vagy esetleg az Edge jelenik meg a kijelzőn, akkor az azt jelenti, hogy ott a beltéri lefedettség még nem teljes.

Mélyre hatoló térerő

Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a szolgáltató hálózata még nem annyira „erős”, hogy a falakon, esetleg egy betonszerkezeten keresztül is hatékony legyen. A hazai mobilos cégek elsőként főleg a kültéri lefedettséggel foglalkoznak, majd ahogy ott közelítenek a 100 százalékhoz és megvannak a technikai feltételek is, akkor jön a beltéri téma.

Ezt a lakások teljes területén működő lefedettséget szakmai berkekben „deep indoor”, de ami még viccesebb, „WC coverage” néven emlegetik, hiszen ebben az esetben a lakás legkisebb helyiségében ülve is simán lehet 4G-vel netezni.

A Telenor ebben az évben erősített rá erre a területre, aminek következtében az év eleji 37,87%-ról október elejére 67,32%-osra bővült a belváros teljes beltéri 4G lefedettség, az év végére pedig eléri majd a 84,9%-ot. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem kell már az ablak mellé húzódva, vagy a jó helyeken netezni, mivel a lakás belsejében, sőt, akár a pincében is fog működni a mobilnet.

Játék a frekvenciákkal

Hogy ez a mi szempontunkból miért jó, azt talán nem kell taglalni: hogy ne legyünk a WiFi-re utalva, ami egy mobilszolgáltató esetében érthető törekvés. A másik indok a vezetékes internettel való konkurálás, hiszen a 4G(+) a hazai hálózatokkal könnyedén felveszi a versenyt, és adott esetben egyszerűbb lehet a használat, vagy olyan területen nyújt megoldást, ahol a hagyományos telekommunikációs cégek nem szolgáltatnak.

telenor_deep_indor

A beltéri lefedettség kiépítése műszakilag egy szép feladat, amit a szolgáltatók alacsonyabb frekvenciájú, 800-900 MHz-es rendszerekkel oldanak meg, mert annak kedvezőbb terjedési jellemzői vannak, és nagyobb hullámhosszú jeleket használ. Itt a kihívást többek között az jelenti, hogy a frekvenciák kapacitás véges, annak is csak bizonyos tartományait veheti igénybe egy-egy szolgáltató, azaz nem tolhatja mindenki ugyanazon az alacsony frekvencián, mert akkor zavarnák egymást.

A napokban a Vodafone is bejelentette, hogy javít a hálózat beltéri lefedettségén. A vállalat 900 MHz-es 3G technológiát vezetett be a fővárosban is, ezáltal emelkedett a beltéri 3G lefedettség és a hálózat a korábbinál több lakó- és irodaházban érhető el. Természetesen a folyamatból a Telekom is kiveszi a magáét, aki a Telenorhnoz hasonlóan 800 MHz-en kapcsolja be a 4G-t a főváros területén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik