Mobil

Vigyázz az olcsó mobiltöltőkkel: százból 99 veszélyes

Miért kerül egy távol-keleti, utángyártott töltő negyedannyiba, mint az eredeti? Például azért, mert annyira sem biztonságos, mint százas szöggel ellenőrizni, van-e feszültség a fali aljzatban.

Ha veszünk egy drága telefont, ahhoz általában jár egy töltő, amit azon nyomban bedugunk az ágy melletti csatlakozóba, hogy esténként oda dokkolhassuk a megfáradt mobilt. Aztán persze rájövünk, hogy kell egy a munkahelyi asztalunkhoz, meg nem árt egy a konyhába, és persze a nagyszobai kanapé mellé is. Viszont amikor megnézzük a gyártó eredeti kiegészjtőinek árlistáját, sokszor inkább rendelünk valami utángyártott töltőt, mert “az a gonosz Apple / Samsung / bármi úgyis csak pofátlanul túlárazza, egy kínai töltő meg ugyanazt tudja negyedannyiért”.

Ez egy bizonyos pontig tartható elmélet: egy távol-keleti töltő tényleg tölt. Juhé. De nem árt megnézni, hogyan, ugyanis az olcsó húsnak bizony itt is híg a leve. Nemrég Nagy-Britanniában végeztek el egy kifejezetten részletes tesztet, ami nem csak igazolta az olcsó = gagyi egyenletet, de kifejezetten riasztó végeredményt adott.

A Trading Standards nevű szabványügyi szervezet összesen 400 olyan iPhone-töltőt vásárolt, amelyet nem az Apple készített. A beszerzési forrás az angol mellett hét további ország webáruházait jelentette, teljesen legális helyeket, ahol az átlagos felhasználók nap mint nap rendelik a kütyüket és kiegészítőket.

A szervezet munkatársai ezután a töltőket különféle stressz-teszteknek vetette alá (többek között az otthoni hálózaton is néha megjelenő, pillanatnyi túlfeszültségnek, érintésvédelmi próbáknak és egyéb olyan helyzetek szimulációinak, amelyek bármilyen felhasználónál előfordulhatnak), és megnézte, hány eszköz valóban biztonságos.

Az eredmény tényleg riasztó: 400-ból mindössze 3 töltő ment át a teszten.

A többivel valamilyen szinten működési zavart tapasztaltak, ami “jobb esetben” csak a rá kapcsolt telefon egészségére bizonyulhat károsnak, de sok esetben konkrétan baleset- és életveszélyes is lehet.

Az iPhome-töltők esetében egyébként viszonylag egyszerű észrevenni, melyik a hamis. Csak hasonlítsuk össze az eredetivel, úgy már szembetűnő lesz a különbség.

apple-tolto-002

Szóval mind a Trading Standards, mind mi magunk is a következőket tanácsoljuk, ha valaki pót- vagy másodlagos töltőt vásárolna a telefonjához, tabletéhez:

  • Ha valaki vesz egy 100, vagy akár 200 ezer forintos telefont, ne a plusz töltőn spóroljon azzal, hogy mondjuk 10 ezer helyett 2999 forintos, “akciós” darabot vesz, valami ismeretlen márkajelzéssel, vagy mindenféle márkajelzés nélkül
  • Bár vannak elvileg olyan gyártók is, amelyek bevizsgált, tényleg hivatalos kiegészítőket készítenek, érdemes a telefonunk használati utasításában, vagy a gyártó weboldalán megnézni, melyek a támogatott töltők
  • Nem csak az iPhone töltők esetén ilyen riasztó az arány, a normál, USB töltőknél hasonlóan sok a csapnivaló másolat, amik ugyanúgy akár életveszélyesek is lehetnek
  • Nagyon fontos a CE jelzés, amely csak az európai szabványoknak megfelelő műszaki eszközökön található: csak az alábbi forma a valódi, sokan próbálkoznak valami hasonlót hamisítani, ezeknek tilos bedőlni

apple-tolto-001

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság is aktívan kampányol a CE-szabvány nélküli eszközök ellen, nem véletlenül, Magyarországon is hihetetlenül sok gagyi és egyúttal veszélyes kütyü és kiegészítő kapható. Az NMHH tiltólistát is vezet a már bevizsgált és elbukott modellekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik