Mobil

A Nokia legnagyobb húzásai és legfájdalmasabb bakijai

A finnek jövőre visszatérnek a mobilos világba, aminek kapcsán átfutjuk a legnagyobb sikereket és annál is nagyobb bukókat.

Elég sokat beszéltünk az utóbbi időben a Nokiáról, pedig ez így is elenyésző ahhoz képest, ami 2000-es évek elején, közepén övezte a céget. A nagy felfutást és diadalmas uralkodást gyors és fájdalmas bukás követte, aminek az lett a vége, hogy az új gazda (a Microsoft) is takarékra tett minden mobilkészülékkel kapcsolatos fejlesztést.

Jövőre azonban ismét lesz Nokia okostelefon a piacon, méghozzá androidos, aminek a sikere egyelőre megjósolhatatlan. A finnek fénykorukban alig tudtak hibázni, de persze még a legnagyobb pörgés között is becsúszott pár furcsaság. Az összes ikonikus, különleges, rendhagyó, vagy akár megosztó készüléket nem tudjuk végigvenni, ezért egy vállaltan szubjektív gyűjtés következik a Nokia történelméből.

Ami nem annyira jött össze

N-Gage (2003) – A Nokia mindig is szerette az úttörő, a kísérletező szerepet magára ölteni, de nem mindig jött össze. A kifejezetten játékkonzolnak szánt, mobillal kombinált kütyü elég nagy bukás volt, mert sem egyik, sem másik funkciót nem tudta rendesen betölteni. Túl gyorsan lemerült, a nagy kézi konzolokhoz képest alig volt hozzá játék, telefonálni pedig csak úgy lehetett vele, ha az ember az élével illesztette a füléhez. A Nokia kitartó volt, 2005-ben jött az utód (QD), de aztán belátták, hogy ez nem fog menni és nem folytatódott a sztori.

ngage

5800 ExpressMusic (2008) – Ez volt az a telefon, ami tökéletesen jellemezte egy addig nyomon lévő, diktáló gyártó lemaradását, ütemtévesztését mindenki máshoz képest. Ekkorra már bejelentették a második iPhone-t, az érintőkijelző egyre nagyobb jelentőséggel bírt, a Nokia pedig egy zenehallgatásra szánt, navigáció pálcával kezelhető, Series 60 alapokon nyugvó, középkategóriás mobillal válaszolt a trendekre. Üzletileg egyébként sikeresnek számított, hiszen pályafutása alatt közel 8 millió darabot adtak el belőle, de már itt érezhető volt, hogy ezzel az oprendszerrel az érintőképernyős világból többet nem lehet kihozni.

nokia5800

Booklet 3G (2009) – Annak idején volt szerencsém ehhez az érdekes darabhoz, ami azért került ide, mert jól mutatja, hogy a Nokia mennyire hajlamos volt csapongani a termékek között. Ez az akkor nagyon futó netbook láz idején jelent meg, nem kímélték tőle a fémet, az igényes anyagokat, sőt, még 3G modemet is kapott, ami nagyon különleges volt abban az időben. A windowsos, 10,1 colos kijelzővel szerelt gép csak néhány, nyugat-európai piacon jelent meg, és nagyon rövid életű volt, mivel a viszonyokhoz képest borzasztóan drágának (575 euró) számított.

booklet3g

Amire mindig szívesen emlékezünk vissza

3210/3310 (1999/2000) – Mai napig elég ezt a két modellt felemlegetni, vagy a képüket közzétenni, máris ömlenek a jó emlékek. A 3210 hatalmas szám volt az elrejtett antennája miatt, mai napig emlékszem, milyen kínzó vágy dúlt bennem, hogy szerezzek egyet belőle. Végül 3310-em lett is, imádtam, mai napig imádom, működik, és valószínűleg háztartások millióiban találnánk belőlük egy-egy darabot. A két telefon ott van a legtöbbet eladott készülék között: együttesen pár év alatt közel 300 millió darabot adtak el belőlük világszerte.

A Nokia legnagyobb húzásai és legfájdalmasabb bakijai 4
A nagy generáció: Nokia 3210, 3310, 3410

N90 (2005) – Ebből az időszakból is sok finomságot ide lehetne tenni, és a kamerák megjelenése miatt a 7650-es is igazságtalanság kihagyni. Mégis ez volt az a modell, ahol a Nokia mérnökeinek a fantáziája úgy lódult meg, hogy végül egy különleges és tényleg jó darab született. A dupla kijelző, ez elforgatható kialakítás, a fémház, a valódi kamera érzés, és a mindezt akkor még jól kiszolgáló Symbian egysége olyat hozott össze, amit senkinek sem sikerült akkor sem és talán azóta sem. Irtó drága volt, de a 2 megapixeles, Carl Zeiss optikás, szintén elforgatható kamera minden pénzt megért.

nokia_n90

Lumia 1020 (2013) – A Windows Phone választása nem hozott sikert a Nokiának, később pedig a Microsoftnak sem a Nokia, a 1020 mégis az a mobil, amire büszke lehet az összes résztvevő. Carl Zeiss itt is főszereplő volt, de a megapixel szám már 41-re ugrott, a különleges, optikai stabilizátorral ellátott kamera ma is simám megállja a helyét. A Lumia 1020 azt is mutatta, hogy a Nokia mennyire jó maradt a hardver területén, és az igaz volt az összes készülékre, ami már a WP korszakban jelent meg.

lumia1020

Ez lehet az, ami bizakodásra adhat okot a Nokia visszatérésévek kapcsolatban. A finnek tudása, igényessége remélhetőleg jelen lesz az androidos korszakban is és nem kell majd visszaidézni ezt a mondatot azzal, hogy mekkorát tévedtem ez ügyben. Így a végén pedig jöhetnek a kommentek: kinek melyik volt a kedvenc Nokiája?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik