Mobil

Jövőre tényleg visszatérnek a Nokia okostelefonok

Horváth Balázs
Horváth Balázs

újságíró. 2016. 12. 02. 12:31

Most már hivatalos is a világ legismertebb és legjobban szeretett márkájának visszatérése.
Korábban a témában:

Annyit írtunk már a jövőre feléledő Nokiáról, hogy kicsit zavarba is jöttünk a nemrég megjelent hivatalos bejelentés kapcsán. Nem volt már erről szó? Eddig mégis miről beszéltünk? Most akkor ez már egészen biztos? A válaszok sorrendben:

Az örömteli híreket némileg árnyékolja az a zavar, ami az egész üggyel kapcsolatban a fejekben van, lehet, ezért érdemes ezeket tisztázni.

Többszereplős játszma finn rendezésben

A hamarosan érkező mobilok a Nokia nevet viselik ugyan, de mégsem ők, hanem egy másik, HMD Global névre hallgató, szintén finn cég viszi majd az egészet. Ezt volt Nokia alkalmazottak alapították idén abból a célból, hogy ez a projekt végre megvalósuljon. Erre azért volt szükség, mert a Nokia nem akar közvetlenül gyártással foglalkozni, de ha vannak olyan bátrak, akik mégis, akkor nekik megadják a lehetőséget.

Ezen a képen például állítólag a hamarosan érkező Nokiák láthatók

A HMD Global nem a Nokia leányvállalata, részesedésük sincs a cégben, mégis több szál fűzi őket össze, azaz a jövőre érkező mobilok feletti felügyelet több szempontból is meglesz. Egyrészt ott fog ülni egy képviselőjük a HMD Global igazgatótanácsában, akinek az lesz a feladata, hogy betartassa a márkával összefüggő minőségi, műszaki, és a márkával összefüggő elvárásokat.

Magyarul a Nokia nem fogja engedni, hogy szétzüllesszék, vagy bármilyen módon lejárassák ezt a mai napig igen értékes nevet.

Az együttműködés másik fontos eleme, hogy a HMD díjazás ellenében használhatja a Nokia szabadalmait, illetve hozzáférhet a finnek kutatással, fejlesztéssel összefüggő anyagaihoz, tudásához.

Honnan a név, honnan a név?

A HMD egy 10 éves megállapodást kötött a Nokia név használatáról, amihez hozzácsapták a szintén Nokia néven futó nem okos, hanem buta telefonok gyártását, ami egyébként egészen eddig ment, csak még a Microsoft gondozásában.

És ha már a MS neve felmerült: a redmondiak már jó ideje nem Nokia, hanem Lumia, illetve Microsoft néven jöttek ki a mobiljaikkal, hiszen a név használatára nekik is csak egy bizonyos ideig volt lehetőségük, ami időközben lejárt.

A Nokia név útja tehát úgy ment az elmúlt években, hogy:

Nokia->Microsoft->Nokia->HMD Global.

Végül a gyártás kérdése maradt csak hátra, amihez sajnos egy (vagyis kettő) újabb nevet meg kell jegyezni, de több már tényleg nem lesz. Ez az FIH Mobile, ami az iPhone-ok gyártásáról jól ismert Foxconn fiókcége. Ide társult be a HMD azért, hogy szoros együttműködésben tudják vezérelni a Nokia mobilok gyártását.

A közlemény szerint 2017 első felében jönnek a mobilok (és tabletek), Android fog futni rajtuk, és a sztori összes szereplője nagyon várja már. Hát még mi!

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.