Mobil

Itt egy mobil app, amit valószínűleg nem másol le a magyar kormány

Az amerikai kormány mobilon valósírja meg a Fehér Ház teljes átláthatóságát, ráadásul gyerekeknek.

Az Egyesült Államok törvényhozásának egyik legfontosabb épülete a Fehér Ház. Bár a Szenátus nem itt, hanem a Kapitólium épületében ülésezik, a mindenkori elnök munkahelye (és egyben lakhelye) az amerikai állam vezetésének szimbóluma lett. Eleve egy csomószor így halljuk a hírekben: “a Fehér Ház azt nyilatkozta”, vagy “a Fehér Ház úgy döntött”, szóval az épület ez esetben több,mint épület.

Az amerikai kormány épp ezért szeretné, ha minél többen minél többet tudnának a rezidencia és a benne élők, dolgozók történetéről. Ezért fogták, és segítségül hívták a kiterjesztett valóságot – azt a technológiát, ami többek között a Pokémon Go játékot is kitermelte és globális őrületet indított el.

Az appot elindítva csak rá kell irányítanunk a telefon kameráját egy egydolláros bankjegyre, ezen épül fel a Fehér Ház.

Ezután körbejárhatjuk az épületet, melynek építési és történeti fázisait a jelenlegi kormányszóvivő, Josh Earnest narrációja kíséri. Az épület különféle részeire kattintva apró érdekességeket lehet felderíteni, és megtalálhatóak így az amerikai történelemben fontos szerepet játszó elnökök is.

Az amerikai kormánynak nem ez az első olyan kísérlete, amellyel igyekeznek a modern technika eszközeivel közelebb hozni az embereket. Nemrég indult el a Fehér Ház hivatalos chatrobotja a Facebook Messengerben, amely segít abban, hogy bármilyen átlagos választópolgár kérdéseket tehessen fel akár az elnöknek is. Obama elnök megjelent egy olyan Oculus Riftre készült VR-oktatószoftverben is, amely a Yosemite Nemzeti Parkot mutatja be, de a Fehér Ház egy olyan pályázatot is kiírt, ahol további AR és VR oktatóanyagok készítésére hívja fel a fejlesztőket, és a legígéretesebbeket támogatná is.

Szóval, várjuk szeretettel a Parlamenthez kapcsolódó hasonló mobilappokat, amik mondjuk egy ötszázason építenék fel a Kossuth téri épületet. Vagy egy Erzsébet utalványon. Bár volna rá egy ötszázasunk, hogy egyelőre a hazai törvényhozás még ennyire sem átlátható. Akinek pedig van egy használható egydollárosa és szeretne többet tudni Obama jelenlegi (és Trump jövendő) rezidenciájáról, ingyenesen letöltheti az iOS-ra és Androidra tervezett változatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik