Mobil

Milliónál is több Google-fiók lett vírusos

Ráadásul most épp maguk a felhasználók nyitnak ajtót a legújabb vírusnak, ami épp ezért azonnal akcióba is lép.

A Check Point Software kiadott egy jelentést, melyben az áll, hogy rosszindulatú alkalmazások magukat hivatalosnak és veszélytelennek álcázva fertőztek meg telefonokat és táblagépeket, kihasználva az Android ismert kiskapuit, és lehetővé téve, hogy a tulajdonos tudta nélkül újabb alkalmazások települjenek az eszközre. A dolog egyébként kifejezetten érdekes módon is terjed, kihasználja ugyanis az emberek hiszékenységét. Ezek a vírusos appok ugyanis nem a Google saját alkalmazásboltjában találhatóak, hanem különféle weboldalakon. Az Android rendszer azonban lehetővé teszi, hogy külső forrásból is telepítsünk bármit, ehhez csak egyetlen kapcsolót kell átállítani a rendszerben.

Az odáig oké hogy az emberek egy része legalább annyit felfogott már, hogy a Google Play Store-on kívülről csak akkor telepítsen bármit, ha 110 százalékosan meggyőződött arról, hogy nem átveréssel van dolga. Na, és akkor itt van ez a Googligan nevű trójai, ami a fertőzött telefonok felett átveszi az irányítást, és első dolga az, hogy bebiztosítsa mások átverését is.
A vírus ugyanis a nevünkben, de persze a tudtunk nélkül pozitív értékelést ír ahhoz az alkalmazáshoz, amiben elbújik.Szóval aztán, amikor valaki a trükkös oldalra téved, csak annyit lát, hogy egy csomó valódi Android felhasználó már azt írta, hű de jó ez az app, ő már egy ideje használja, és nagyon elégedett vele. Hopp, hiszen akkor ez veszélytelen, nosza, telepíti ő is, és bumm, tovább terjed a megtévesztés-hullám. Érdekessége a dolognak, hogy olyan, egyébként első hallásra egyáltalán nem gyanús alkalmazásokról beszélünk, mint a Perfect Cleaner, a WiFi Enhancer, és a StopWatch.

google-robot

Az ebben a konkrét esetben szereplő alkalmazások a megtévesztő vélemények közzététele után további appokat telepítenek az eszközre, melyek lazán használják a felhasználónevet és a jelszót, ezzel hamis értékeléseket adva az appokhoz, amivel közvetve vagy közvetlenül további elővigyázatlan embereket lehet behúzni a folyamatba. Egyre és egyre több hamis alkalmazás kap tehát látszólag jó értékeléseket.

A digitális trójai faló

A Gooligan nevű trójai elképesztő hatékonyan dolgozik, mivel naponta körülbelül 13.000 Android 4.x és 5.x verziójú eszközt fertőz meg, annak köszönhetően, hogy a felhasználók egyszerűen túl elővigyázatlanok. Nem igazán figyelik, hogy milyen harmadik féltől származó alkalmazást töltenek le, pedig fokozott figyelemre lenne szükség, mivel ez a legegyszerűbb útja annak, hogy beszedjünk valami fertőzést.

Szóval újra mondjuk, mert nem lehet elégszer: Androidra appot csak a Google Play Store-on keresztül szabad telepíteni, még akkor is, ha egy külső weboldalon vigyorgó alkalmazás örök életet, ingyen sört és hárommellű nőket ígér. Sőt, főleg az ilyesminek ne dőljünk be ugyebár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik