Mobil

Erre figyelj, ha mobilt veszel karácsonyra

Memória, tárhely, kijelző, teljesítmény: mi mindenre kell figyelni, hogy jó vásárt csináljunk?

Nem létezik olyan felmérés, amelyben ne az okostelefon szerepelne várható karácsonyi ajándékként. Az előrehozott Black Friday akciókkal hivatalosan is elindult az év végi hajrá, aminek az egyik főszereplője a mobil, az sem véletlen, hogy a most futó akciókban ezek a készülékek (főleg az olcsóbbak) fogynak el elsőként.

Jöjjenek azok a paraméterek, amelyek mentén meg lehet hozni egy döntést, illetve amelyekre a legjobban oda kell figyelni.

Mindenekelőtt tisztázzuk, hogy operációs rendszer tekintetében mi a felállás. Sosem volt olyan egyszerű a szituáció, mint idén:

van az iPhone és az Android.

A most aktuális akciók egyikében sem találtam Windows Phone alapú telefont tehát gyakorlatilag ez kizárható a tippgyűjtésből. Természetesen van még a piacon belőlük, de senkinek sem ajánlott a beszerzésük, mivel egy kifutó, semmilyen szempontból sem nagyon támogatott rendszerről van szó. Még munkahelyi célokra sem igazán, de ha mégis, akkor lehetőleg a legfrissebb, Lumia 650 legyen az.

A BlackBerry is ott van még elméleti lehetőségként, akinek erre van igénye, vagy ragaszkodik a márkához, még vehet belőle. De itt is az Android uralkodik már, azaz újra visszatértünk a kiindulóponthoz.

iPhone:

Ez az egyszerűbb vonulat. Az Apple mobilokat bátran meg lehet vásárolni, kiemelten igaz ez az ebben az évben megjelent aktuális modellekre. Sőt, a cég kínálatban tartja a korábbi típusokat is, a most futó akciók között is lehetett látni iPhone 5s-t, ami pont az a kiadás, ami még belefér. Ennél régebbre nem annyira éri meg visszamenni, de ismerek többeket, akik a mai napig tökéletesen elboldogulnak egy sok éves iPhone 4s-sel.

iphone_jet_black

Az iPhone-nál „csak” azt kell eldönteni, hogy mekkora tárhelyű és milyen kijelzővel rendelkező telefont akarunk. Ebben sok értelme nincs tanácsot adni, legfeljebb azokat, hogy minél több, annál jobb (tárhely), illetve addig nyújtózkodj, amíg az ujjaid érnek (kijelző).

Android:

Itt azonnal bedurvulnak a dolgok, mivel elképesztő mennyiségű, minőségű és árú androidos telefon van a piacon és főleg a középkategóriában. A választást itt általában az ár határozza meg, azon belül pedig több olyan tényező van, ami alapján érdemes meghozni a döntést. Ezek most fontossági sorrendben kövessék egymást, a végén pedig azok a képességek, amelyek már az egyedi igények alapján lehetnek fontosak, vagy kevésbé fontosak.

Teljesítmény: igen, jó lenne azzal kezdeni, hogy NFC, meg az újjászülető infraport, vagy esetleg az ujjlenyomat-olvasó, de az első az, hogy milyen komponensek vannak a telefonban. Ezen belül kettő változó nagyon fontos:

  • a memória, azaz a RAM mennyisége,
  • a tárolókapacitás.

Előbbi esetében az 1 GB már nem elegendő. Ha az eladó azt állítja, hogy alapdolgokra ez is bőben jó, abban még lehet, hogy igaza van, de ahogy az ember többre vágyna, azonnal ez lesz a szűk keresztmetszet. Érdemes a 2 GB-ból kiindulni, ami mellé a chipset típusát és a processzor magok számát sem árt figyelni. A Qualcomm (Snapdragon) rendszerei mellett a Huawei Kirin családja is rendben van, de az 1 GB RAM, és a Mediatek chipset párosítást kerülni kell.

qualcomm_snapdragon

A tárhely fontosságát nem kell nagyon boncolgatni: az Android önmagában felemészt legalább 4-5 GB-ot, így a 8 gigás telefonoknál ezzel számolni kell, illetve ugyanazzal a lendülettel venni hozzá egy nagy kapacitású (legalább 32 GB-os) memóriakártyát.

Kamera: ez a második, mert az esetek közel 100%-ban ez az egyik vezérlő elv. Csináljon jó képeket. Nos, a középkategóriás telefonok nem fognak jó képeket csinálni, akkor sem, ha azok 14 megapixelesek. A minőségi érzékelők, objektívek, esetleg stabilizált lencsék a 100 ezer forint feletti telefonoknál jelentkeznek, addig arra kell készülni, hogy napfényben szép, minden más esetben gyenge képeket kapunk.

A fentebbi szférákban már lehet nézni az f/x.y formátummal jelzett értéket: ez nagyon leegyszerűsítve azt írja le, hogy mekkora az objektív azon nyílása, amelyen keresztül fényt enged be az érzékelőre. A lényeg, hogy ennek a számnak minél kisebbnek kell lennie, azaz egy F/2.0 körüli érték már kifejezetten jónak számít. Ezen felül minél több tesztképet, felhasználói véleményt felkutatni, ami alapján meghozható a döntés.

duplakamera_huaweip9

Kijelző: itt a méret és a felbontás a két kulcsérték. Előbbi egyénfüggő, bár ma már 5 col alatt nehéz okostelefont találni. Utóbbival kapcsolatban általános szabály az lehet, hogy a HD, azaz 1280 × 720 képpont felbontású panelek alá nem szabad menni, a full HD az általánosan jó megoldás, a QHD pedig egyedül akkor, ha valakinek ez különösen fontos. A legnépszerűbb 40-60 ezres szegmensben már a HD-IPS párosítás általános, fentebb az élénkebb színeket, vibrálóbb képet adó, takarékosabb fogyasztású AMOLED kijelzőket érdemes keresni.

Akkumulátor: minél nagyobb, annál jobb. Akinek fontos, az figyelje, hogy házilag kivehető-e az akku a telefonból, ami egyébként az előbb említett kategóriában még megoldható, de fentebb lépve már nem. Itt vásárlást segítő körülmény lehet még a vezeték nélküli töltés opciója, vagy bármilyen gyorstöltés funkció.

wireless_charging

4G: kell, sőt, kötelező. A hazai szolgáltatók hálózatai már szinte minden várost, lefedtek LTE-vel, amit érdemes kihasználni. A gyártók ezt ki is szolgálják, nehéz olyan modellt találni, ami ne lenne 4G-s, így megfelelő mobilnet előfizetésre is szükség lesz.

Mindenmás: ujjlenyomat-olvasó, NFC, karcálló kijelző, különböző szoftveres megoldások, extrák, vízállóság, stb.

A vásárlás másik meghatározó körülménye az, hogy szolgáltatónál, vagy függetlenül vásárolunk, aminek az előnyeit, hátrányait a következő cikkben vesszük végig, és akkor már konkrét telefonokkal segítünk a választásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik