Mobil

Milliókkal dobálja meg a Samsung a mobilfejlesztőket

A Samsung 28,5 millió forintnak megfelelő dollárt ad minden alkalmazásért, ami kellően jól szerepel.

A Samsung kigondolta, hogy mi lehet a módja az alkalmazások fejlesztőinek motiválására, és ha már kigondolta, akkor meg is fogja csinálni. Bár azt mindenképpen érdemes tudni, hogy ebben az esetben nem az Androidról, hanem a cég saját operációs rendszeréről, a Tizenről beszélünk, melynek a fő piaca inkább India, semmint Európa s a tengerentúl.
A koreai óriás úgy gondolta, a leginkább célravezető az lesz, ha pénzzel jutalmaz, így azok az alkalmazások, melyek beverekszik magukat a Top 100 letöltésbe, minden hónapban 10 000 dollárt kapnak.
Csekély matekkal kiszámolható, hogy erre a Samsung havi 1 000 000 dollárt szán, a kampány pedig 2017 februárjától tart szeptemberig. Az Android alternatívájaként is használt Tizen egy nyílt forráskódú, Linux-alapú operációs rendszer, amit a cég leginkább okosórákban, tévékben és egyéb, internetre csatlakoztatható eszközökben használt. Fontos információ azonban, hogy a telefonok esetében a rendszer már régen nem képes versenyezni az Androiddal (már ha valaha képes volt erre), éppen ezért írtuk, hogy a kulcsfontosságú piac most is inkább India, semmint a fejlettebb világ országai.

Samsung Z2
Samsung Z2

A Tizen világa

Augusztusban jelentette be a Samsung a Z2-t, ami egy 68 dolláros készülék, és az első olyan Tizen-alapú telefon, ami már 4G-t is tud, míg hardveresen 1,5 GHz-es négymagos processzor, 1 GB RAM, illetve 8 GB háttértár jellemzi (ennyiért egyébként nem is rossz ajánlat).

A Tizen egyre fontosabb számunkra, mert az egyik lehetséges útja annak, hogy olcsó okostelefonokat tudjunk eladni a fejlődő országokban. Szintén a Tizen van a tévéinken, a hordható és az IoT (internet of things) eszközeinken, illetve ez hajtja a KNOX nevű biztonsági megoldásunkat. A Tizen egy csodálatos operációs rendszer. Ugyanakkor elkötelezettek vagyunk az Androiddal szemben, és a csúcsmodelljeinken továbbra is Android fog futni a belátható jövőben

– mondta Mihai Pohontu, a fejlődő piacok platformjának alelnöke még májusban.

Mindenütt a pénz

Kérdés azonban, hogy elég lehet-e a pénzügyi motiválás ahhoz, hogy az operációs rendszer ökoszisztémája kialakulhasson, illetve egyre inkább terjedhessen. A Samsung természetesen bizakodó, és kíváncsian várja, hogy a program elkezdődjön. Apróság, de érdemes megemlíteni, hogy a bejelentést egy hónappal ezelőtt már megelőzte egy másik, melyben az Androidra és iOS-re Unity-s alkalmazásokat fejlesztő egyének és csapatokat célozta meg azzal, hogy portolják a termékeiket a Tizen operációs rendszerre, méghozzá 185 000 dollárért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik