Mobil

Még gyorsabb mobiltöltők jönnek

A mobilok egyre vékonyabbak, az akkuk pedig nem bírják a végtelenségig, tehát inkább a töltési időn kell spórolni. Szerencsére nemsokára érkezik a legújabb szabvány, ami nem csak gyors, de biztonságos is.

Nagyon úgy tűnik, hogy a mobilok akkumulátorának kapacitásában egy ideje már nincs előrelépés, tehát  a mAh számok megrekedtek. A középkategóriás telefonoknál a 2000-2500 mAh a jellemző tartomány, a csúcsmobiloknál a 3000-4000, ami a telefonok hardveres teljesítményével nagyjából egyenes arányban nagyjából egy-másfél napos üzemidőt garantál. Ezt fel lehet srófolni valamelyest mindenféle szoftveres kütyüzéssel, de egyelőre a sokféle kísérleti fázisú alternatíva még mindig csak távoli remény, tehát addig más irányba kell elindulni a fejlesztéssel. De vajon mi lehet ez az irány? Valahol gyermekien egyszerű:
ha gyorsan merül az akku, akkor legalább töltsük fel minél gyorsabban.

A Qualcomm a mobiltöltők következő generációjára a Quick Charge 4.0 szabvánnyal 28 wattos teljesítményt ígér, amit összehasonlítva a tavaly ősszel piacra dobott Quick Charge 3.0-val, lényegesen gyorsabb töltést jelent. Utóbbi egyébként 18 W-ot tud, ennél csak páran használnak gyorsabbat: a Huawei Super Charge 22,5 W-ot, az Oppo VOOC pedig 20 wattot tud.

Mit tud a 4.0?

A Quick Charge 4.0 töltés közben 5 voltos feszültséget pumpál 4,7 – 5,6 amper mellett, vagy 9 voltot 3 amper mellett, ugyanakkor arról nem tudni semmit, hogy mi a helyzet a 12 voltos és a 20 voltos opciókkal, melyek egyébként nagyon jók lennének. Nagy feszültség mellett tölteni igen egyszerű módja az akkumulátor energiájának pótlására, ám az is tény, hogy ez sem srófolható a végletekig, hiszen az egyre vékonyabb mobilok akkumulátoraiban ez elég erős hő képződésével járhat (tessék csak a Galaxy Note 7 túl vékonyra faragott, ezért túlmelegedő és robbanó akkuira gondolni).

quick-charge

Ha megnézzük a Huawei jelenlegi szupertöltőjét, azt találjuk, hogy alacsony volt mellett (5V) akár 5 ampert is alkalmazhatnak, ugyanakkor a Quick Charge 4.0 az INOV (Intelligent Negotiation of Optimum Voltage) segítségével mindig annyi voltot használ, amennyi éppen optimális a töltéshez, és az akkumulátornak. Ez pont a nagy löketek miatti melegedés problémáját küszöbölheti ki, és lássuk be, az előzmények ismeretében ez nem egy rossz ötlet.

Itt érdemes megemlíteni a Google-t, ami a Power Delivery szabvány felé próbálja terelgetni a cégeket: ez USB Type C csatlakozón keresztül (amit a Pixel is használ) 18 wattos töltést is eredményezhet, ami ugyan technikailag akár 100 watt is lehetne, viszont ezt telefonra alkalmazni viszonylag trükkös lenne. A lényeg azonban az, hogy a Qualcomm új gyorstöltő-szabványa végre egyszerre villantja fel az eddiginél is hamarabb életre kelthető mobilok, és az ezzel együtt is biztonságos akkumulátorok vízióját, szóval várjuk, mikor kezdik a gyártók beépíteni a technológiát új modelljeikbe.

Forrás: GSMArena 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik