Mobil

Nem, a BlackBerry még mindig nem adja fel

Itt a DTEK sorozat következő kiadása, ami a fejesek szerint bármelyik csúcsmobillal felveszi a versenyt.

A BlackBerry egy kifejezetten okos, de egyben elég makacs vállalat is. Azt elég gyorsan felismerték, hogy a saját oprendszer erőltetése nem lesz elég a boldoguláshoz, ahogy az sem, hogy egyszer csak érintőképernyőre váltanak a BB mobilok. Ekkor jött a logikus, androidos lépés, megkaptuk a fizikai billentyűzetes Priv modellt, ami szép szakmai, de csekély kereskedelmi sikereket ért el.

A BlackBerry azonban nem adja fel, de miért is tenné? Van egy okostelefonokra szabott, magas szabványokat teljesítő, ultra biztonságos szoftveres megoldása, kár lenne eltékozolni, ugyanakkor miért is kéne dollármilliókat elégetni a gyártásra, ha azt más is meg tudja csinálni.

blackberry-dtek60

Így jött képbe az Alcatel, pontosabban az azt gyártó kínai konzorcium, a TCL, akik nem zárkóztak el az ötlettől, hogy ők adják a vasat, a BB meg a szoftvert és a szolgáltatási hátteret. E recept alapján készült el a DTEK50, ami egy középkategóriába szánt, a BlackBerry szoftveres finomságaival ellátott androidos mobil.

A módszer hatékonyságát jól jelzi, hogy pár nappal ezelőtt (nagyjából három hónap elteltével) jött is az utód DTEK60 néven.

Ez a modell már egy jóval magasabb szintet képvisel, nagyjából azt, amit az Alcatel Idol 4s tud(néhány plusszal). 5,5 colos, quad HD felbontású AMOLED kijelző, fémkerettel ellátott ház, üvegborítás mindenhol, és egy klasszikus, különösebb izgalmaktól mentes külalak. A telefont egy Qualcomm 820 chipset, az abban pörgő 4 magos processzor (azaz 2 × 2) hajtja, tárolásra 32 GB hely áll rendelkezésre, memóriából 4 GB jutott bele.

blackberry-dtek60_back

A hátlapon egy 21 megapixeles, dual LED vakus kamera, és egy ujjlenyomat-olvasó is található. A DTEK60 egy elég erőteljes, 3000 mAh-s akkut kapott, plusz van itt még Type-C USB port, 8 megapixeles előlapi kamera, és a microSD-vel való bővíthetőség. Jaj, de szép is ez így!

Mindehhez csapjuk még hozzá a BlackBerry tudását szoftveres téren, ami az intelligens billentyűzetet, az oldalt található, programozható BB nyomógombot, illetve a valóban egyedülálló HUB rendszert jelenti.

Zárszóként jöjjenek Marty Beard, a cég ügyvezetőjének szavai, aki egy videóinterjúban magabiztossággal és büszkeséggel telve egyenesen az iPhone 7-tel, illetve a Google Pixel XL mobilokkal vetette össze saját termékét. A szakember szerint a DTEK60 egyik legnagyobb előnye, hogy

  • 200 dollárral olcsóbb a riválisoknál,
  • kisebb és vékonyabb is az Apple és a Google mobiljainál,
  • többet bír (másfél napot egy töltéssel) az iPhone 7-nél,
  • illetve a speciális szoftverek miatt sokkal biztonságosabb a többieknél.

Ezt mindenki emésztgesse, tegye, ahova akarja, a lényeg, hogy a DTEK60 500 dolláros áron (kb. 141 ezer Ft) kezdett az USA-ban, ami a hazai piacon sajnos sokkal drágábban, 199 ezer forintért lehet a vásárlóké.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik