Mobil

Az egyik iPhone rosszabb mint a másik

Az bizonyára mindenki tudja már, hogy az iPhone 7-ből két változat létezik, a “sima”, valamint a nagyobb, dupla kamerás iPhone 7 Plus. Viszont arra már kevesebben figyelhettek fel, hogy normál iPhone 7 és másik normál iPhone 7 között is van különbség, amit ugyan az Apple nem reklámoz különösképpen, de ettől még tény.

Az Apple szinte soha nem közöl konkrét, részletes hardveres specifikációkat a mobiljairól, ezeket utólag szakértők cincálják darabokra. Innen lehet tudni azt is, hogy az iPhone 7-esek egy része Qualcomm, másik része pedig Intel rádiós chippel készül. Elvileg ennek kifelé nem kellene semmilyen szinten látszania, de a Cellular Insights szakemberei részletesen megmérték és tesztelték a kétféle modemmel szerelt modellek teljesítményét, és arra jutottak, hogy van különbség, nem is kicsi. Eredményeik szerint

az Intel chipes iPhone 7-eknél gyakrabban lehet gond a térerővel.

A szakemberek szerint a Qualcomm chippel szerelt modellek sokkal tovább tudnak stabil 4G/LTE kapcsolatot fenntartani, mint az Intel-alapú változatok. Utóbbiak összességében 30 százalékkal gyengébb kapcsolódási teljesítményt mutattak, de még durvább volt a helyzet akkor, ha alapból gyenge lefedettséggel ellátott helyen próbálkoztak, ekkor a Qualcomm chipes modell 75 százalékkal teljesítette túl az Intel-alapút.

Szerencsére nem kell szétszedni az iPhone-okat ahhoz, hogy tudjuk, melyik változattal van dolgunk. Ha a készülék csomagolásán a típusszám A1660 vagy A1661, az a Qualcomm-mal szerelt modell, míg az Inteleseket A1778 és A1784 számozással látták el.

Egyébként azért érdemes azt az összehasonlító táblázatot is megnézni, amelyben a szakemberek ugyanezt a tulajdonságot más telefonokkal is egybevetették. Eszerint a Samsung Galaxy S7 Edge magasan veri mindkét iPhone 7 modellt, de néhol még az előző generációs Google rederenciamobil, a Nexus 5X is megszorongatja őket.

iphone-7-kulonbseg-002
forrás: Cellular Insights

Ajánlott videó

Olvasói sztorik