Mobil

Mentális problémákkal küzdőknek segít az Instagram

Az Instagram sem akarja, hogy bárki kárt tegyen magában vagy öngyilkos gondolatokkal foglalkozzon, ezért igyekszik még időben beavatkozni.

Az Instagram egy elképesztően hatalmas olvasztótégely, ahol mindenki meg tudja mutatni, hogy milyenek a hétköznapjai a jó és a rossz pillanatai, a vicces kedve, és a főzőtudománya. Ám ahol ennyi ember gyűlik össze egy helyen, ott egészen sokan vannak, akik úgy érzik. számukra nem olyan kerek a világ, mint amilyen lehetne.

Úton a segítség

Az Instagram fejlesztői valószínűleg elég jól képben vannak statisztikailag, hogy az emberek általában milyen hangulatok mentén töltenek fel képet az alkalmazás segítségével. Ebből pedig valószínűleg az jött le nekik, hogy akadnak, akik tényleg segítségre, támogatásra szorulnak. Mármint nem anyagilag, vagy egyéb materiális javakban, sokkal inkább lelkileg vagy mentálisan.
A képmegosztó most újfajta, közösségi módszert talált ki arra, hogy segítsen az öngyilkos gondolatokkal foglalkozó, önmagukban kárt okozni is képes embereken. Az Instagram legújabb frissítése után lehetővé teszi a felhasználók számára, hogyha úgy látják, valaki olyasmit posztol, ami arra utal, hogy mélyponton van, és esetleg saját magára is veszélyes, akkor anonim módon jelenthetik ezt, írja a The Huffington Post. Ilyenkor az érintett felhasználó kap egy üzenetet a rendszertől, miszerint

Valaki látta az egyik bejegyzésed, és úgy gondolja, hogy nehéz időket élsz meg. Ha támogatásra van szükséged, mi szívesen segítünk.

Amennyiben a mentálisan padlót fogott felhasználó elfogadja a felkínált segítséget, úgy az alkalmazáson keresztül megkaphatja a hozzá közel eső segélyszolgálat telefonszámát, vagy lehetősége nyílik beszélgetni egy baráttal, esetleg tippeket kaphat, hogy mi a teendő ilyen helyzetben. Annak érdekében, hogy az így felkínált segítség minél hatékonyabban jusson el a címzetthez, az Instagram olyan szervezetekkel működik együtt, melyek például az étkezési zavarokban szenvedő emberekkel, illetve az öngyilkosságok megelőzésével foglalkoznak.

instagram depi

Odafigyelünk arra, amit a mentális egészséggel foglalkozó szakemberek mondanak, és megértjük azt, ha a barátok és a családtagok úgy érzik, szeretnének segíteni, de nem tudják, hogyan tehetik ezt a legjobb módon,

mondta Marne Levine, az Instagram üzemeltetési igazgatója-ja, és hozzátette: szeretné, ha a felhasználók tudnák, hogy egy közösség tagjai, amely törődik velük abban a pillanatban is, amikor a legnagyobb szükség van erre. Ugyanakkor a depresszió például cifra dolog, mert a benne szenvedő ember sokszor legkevésbé azt várja, hogy olyanok mondják meg neki, mit kellene csinálnia, akiknek fogalmuk sincs a helyzetéről, hiszen nem olyan szituációban vannak, mint ő. Ilyenkor rendszerint célszerű szakemberhez fordulni, de addig erre esély sincs, míg maga a depressziós ember is be nem látja, hogy segítségre van szüksége. Ennek ellenére a közösségi képmegosztó szolgáltatás új funkciója még így is sok bajban lévőn segíthet.

Segítségre van szüksége?

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetbe kerül, van segítség! Hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik