Mobil

A Google szól, mikor a legolcsóbb a repülőjegy

Bár nálunk még nem elérhető a Google Flights app, ha megérkezik végre, nagyon sokat segít majd a spórolásban.

A Google egyelőre az Egyesült Államokban élő felhasználók részére tette elérhetővé a Google Flights alkalmazást, amely alapvetően egy repülőjárat-kereső segéd. Elég csak beírnunk a hozzánk legközelebb eső repülőteret, valamint a célállomást, és máris felsorolja nekünk az összes járatot, ami egy általunk beállított napon, vagy időszakban elvihet oda. Ezeket alapvetően az ár és az út időtartama alapján rendezi sorba, és már ezzel is segít abban, hogy kiválaszthassuk a számunkra legkedvezőbb feltételeket.

Európában még eléggé szegényes a felhozatal, talán ezért is döntöttek úgy a Google termékfelelősei, hogy addig nem teszik be az itteni Play Store kínálatba az alkalmazást, amíg az összes légitársasággal le nem szerződnek. Webes változatban, böngészőben már próbálgatható a szolgáltatás, de jól látható, hogy egy normál Bécs-Budapest foglalást is 556 euróból, azaz 170 ezer forintból hoz ki minimálisan, ráadásul átszállással. Szóval ez még nem az igazi, de nemsokára az lesz.

google-flights-02

Egyrészt azért, mert a Google folyamatosan dolgozik azon, hogy becserkéssze az összes légitársaságot (beleértve a fapadosakat is), így erőteljesen finomodhatnak a találatok mind az ár, mind a változatosság tekintetében. Másrészt pedig az európai változatba már beépülhet az Amerikában most tesztelt új funkció, ami türelemre inti a keresgélőket, ha úgy látja, hogy nemsokára jobb ajánlat várható egy adott utazásra, illetve fordítva, döntésre sarkall, ha áremelkedés várható.

Az alkalmazásban ugyanis egy új járat kiválasztásakor egy figyelmeztető üzenet ugrik fel akkor, ha az adott kondíciók várhatóan nemsokára változnak. Az app jelzi, ha az ár egy speciális akció, vagy időszakos ajánlat része, ilyenkor azt is kiírja, mennyi időnk van még lefoglalni a jegyünket az adott áron. Ha pedig még nem döntöttünk konkrét járat mellett, de beírtuk az úticélt és a dátumot, az app automatikusan kikeresi nekünk a legjobb árú lehetőséget, valamint az elmúlt időszak és a korábbi évek tapasztalatai alapján azt is megjósolja, változhat-e az ár a közeljövőben, mondjuk egy ünnepi időszak, vagy évente visszatérő promóció miatt.

google-flights-03

Az alkalmazásban beállíthatjuk, hogy megadott úticélokkal vagy járatokkal kapcsolatban értesítést küldjön minden olyan esetben, amikor változik az ár, vagy egyéb utazási feltételek módosulnak. Ezen kívül egy kiegészítő, kényelmi szolgáltatásként akár utazást is ajánl a Google rendszere a jelenlegi elhelyezkedésünk, valamint az ide kapcsolódó aktuális ajánlatok és akciók alapján.

Arról még nincs hír, Európában mikor lesz elérhető a mobilos szolgáltatás, de frappánsan fogalmazva reméljük, hogy mielőbb repül felénk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik