Mobil

Ezeket a mobilokat válaszd a Note 7 helyett

A magyarok lemaradtak az utóbbi évek legjobb telefonjáról, de nézzük, hogy mivel vigasztalódhatunk.

Ez az év eddig felemás a Samsung számára: a Galaxy S7/edge modellek jól és nagyot mentek, a Note 7 azonban az ismert problémák miatt kudarcot vallott. Mi magyarok különösen pechesek vagyunk (bár ebben a Samsungot egyelőre nem tudjuk verni), mert az utóbbi évek legjobban sikerült okostelefonja el sem jutott hozzánk.

Biztosan bejutott az országba jó pár darab a nem hivatalos csatornákon keresztül, de a hivatalosan el sem tudott indulni és most már nem is fog. A koraiak leszámoltak ezzel a típussal, mi meg itt maradtunk nagy kijelzős, stylus-szal ellátott okostelefon nélkül. De akkor mi legyen helyette? Körbenéztünk a piacon alternatívák után kutatva, jöjjenek a lehetséges jelöltek!

Samsung Galaxy Note 5/S6 edge+

Elsőként logikus házon belül szétnézni, már csak azért is, mert az egyetlen, digitális tollal ellátott, illetve arra felkészített mobil csak a Samsung kínálatában található. Ez a Note 5, ami a neve ellenére csak egy éves (a 6 direkt maradt ki), a teljesítményében bőven van még potenciál, és bár nem vízálló, illetve a tároló sem bővíthető microSD-vel, a 4 GB RAM, illetve a szintén 5,7 colos Super AMOLED kijelző kellő kárpótlást nyújt. Arról nem is beszélve, hogy nem keveset spórolhat is az ember, ha azt választja: kb. 160 ezer forintért megy a piacon.

A tavalyi Note 5 is jó Note
A tavalyi Note 5 is jó Note

Van itt még két variáció: ha le tud valaki mondani a tollról, de ragaszkodik a szélein íves kijelzőhöz, akkor a Galaxy S6 edge+ jöhet számításba, ami ezt a két kritériumot leszámítva nagyjából ugyanazt adja, mint a Note 5/7. Sőt, ott van az S7 edge is, ami már friss darab, de még így is olcsóbb a Note 7-nél, íves a panel, vízálló, kicsit erősebb az akkuja, és ugyanazt a Samsung élményt hozza.

iPhone 7 Plus

Nem trollkodásból pakoljuk ide az Apple új szériájának nagyobbik darabját, hanem mert valóban szóba jöhet. A megrögzött Android/Samsung rajongók most nyilván aktívan vetik a kereszteket, de ha egy nagy kijelzős, megbízhatóan működő, a vízzel szintén jó barátságban lévő készülék kell, akkor az iPhone 7 Plusról érdemes beszélni.

iPhone7_idegesito_hiba_01

Csak egy hajszálnyival kisebb a kijelző (5,7 kontra 5,5 col), és a felbontás sincs azon a szinten, de egyéb teljesítményben az idei iPhone-ok magas szintet képviselnek. Ahogy a bemutató után írtuk: a kamera megint sokat fejlődött, a jack csatlakozó eltűnt, a Home gomb érintős lett, vagyis minden szebb, minden jobb. Persze mindez csak akkor működhet, ha valaki nem elvi, illetve egyéb lehetőségek (NFC, vezeték nélküli töltés) alapján dönt, mert akkor ez nem jó irány.

One Plus 3

Az a nagy helyzet, hogy stylust adó, azt szoftveresen, szolgáltatásokkal is támogatott telefon egyszerűen nincs másik a piacon, ezért is nagy veszteség a Note 7 kiesése. Éppen ezért a többi ajánlat nagyjából az Android+nagy kijelző+valamiben extra tudás vonalon mozoghat.

OnePlus_3

A One Plus aktuális modellje extraként a meglepően alacsony árat (130 ezer Ft) tudja felmutatni, illetve az ahhoz párosuló általános jó minőséget és erős hardvert. Az 5,5 colos AMOLED kijelző méretben elmarad ugyan a Note 7-től, a puszta teljesítményt tekintve sem éri utol, de feleannyiba kerül, mint a Samsung mobilja és most végre tényleg jól sikerült a One Plus. A megspórolt pénzt meg el lehet költeni fagyira. Sokra.

Huawei Mate 8

Ez az opció akkor játszik, ha kifejezetten a nagy kijelzőre mentél volna rá. A tavaly bejelentett Mate 8 a Huawei óriása a maga 6 colos, full HD felbontású kijelzője miatt szerepel itt. Aránylag jó értékelések születtek róla, a mai napig van belőle a piacon, és már 120-13 ezer forint környékén hozzá lehet jutni.

Huawei_mate8

A Mate 8 egyik nagy erősség a kijelzőn kívül az, hogy egy nagyon brutál, 4000 mAh-s akkut tettek bele, amivel akár két napot is könnyedén elketyegsz vele. Ezen kívül a saját fejlesztésű, nyolcmagos Kirin chipset, a 12 megapixeles, optikai stabilizációval ellátott hátlapi kamera, és az ugyanott található ujjlenyomat-olvasó említhető meg a gigantikus kínairól.

Google Pixel XL/LG V10

A Google nem olyan régen bemutatott mobilja is ellenmondásosnak tűnhet, és elsősorban talán dizájn területen nem hozza a Note 7 szintet. Mondjuk, ezt talán egyik eddig felsorolt telefon sem tudja. A másik probléma a Pixel XL-el, hogy Magyarországon hivatalosan egy ideig biztosan nem lesz elérhető, mivel továbbra is sújt bennünket a Google hadrver stratégiájának átka. Ennek ellenére a maga 5,5 colos, a Note 7-hez hasonlóan 1440 × 2560 képpont felbontású AMOLED panelje vonzó lehetőség lehet a keresgélők előtt.

Google_Pixel_XL

Az LG is kap egy bekezdést itt, mivel az 5,7 colos, sajnos „csak” IPS panellel ellátott V10 is megfontolás tárgya lehet. Árban a 140-150 ezres kategóriát képviselő mobil nem adja a Pixel XL letisztult Android érzését, helyette azonban ott van a felül található különleges, kiegészítő kijelző, amivel hozza azt a bizonyos egyedi faktort.

LG_v10

A listából jól látszik, hogy a Note 7-et nem egyszerű pótolni, de nem teljesen lehetetlen. Ha valaki nem élhet stylus nélkül, akkor a Note 5 marad, ha a Samsung holdudvarra vágyik, akkor az S7/edge/S6 edge+ vonal ajánlott, minden más esetben pedig a valami miatt érdekes többiekre kell, lehet támaszkodni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik