Mobil

A Samsung teljesen leáll a Galaxy Note 7-tel

Miután a vállalat cserekészülékei is robbannak, egy koreai forrás szerint nem gyártanak több Note 7 mobilt. Ekkora blamából nehéz lesz felállni.

Dél-Koreai források, például a Yonhap News Agency szerint a Samsung teljesen leállítja a Galaxy Note 7 telefonok gyártását. Nem kis döntés mindez, hiszen az iPhone 7 ellen harcba indított, legfelső kategóriás készülékről van szó, amivel többek között annyira siettek, hogy még az Apple mobilja előtt egy hónappal, augusztusban bemutatták, és ezután villámgyorsan megkezdték a kiszállítást is.

Mint ismeretes, ezután kezdtek felbukkanni a hírek arról, hogy a készülékek akkumulátora gyorstöltés közben, de néha csak úgy magától is felforrósodik, egyes esetekben annyira, hogy felrobban, vagy a telefon gyullad ki miatta.

A gyártó példásan gyorsan reagált, és egy globális csereprogramot hirdetett, melynek során a felhasználók visszavihették a már megvásárolt Note 7-jeiket, amelyeket korábbi készülékekre (Galaxy S7 és S7 edge modellekre) válthatták be a különbözet visszatérítése mellett, illetve a pénzüket is visszakérhették. Szeptember végére a koreai vállalat már azt jelentette, hogy az addig kiszállított telefonok több mint felét kicserélték. Szóval úgy tűnt, hogy az ügy az első botlás után megnyugtatóan rendeződik, és a Samsung némi óvatos arcvesztéssel kijöhet a dologból.

Aztán beütött a még nagyobb ménkű: az elmúlt hét során újabb hírek érkeztek olyan esetekről, amikor már kicserélt Note 7-ek kaptak lángra, vagy robbantak fel: az egyik ilyen során ki kellett üríteni egy Southwest Airlines repülőjáratot, egy másik alkalommal pedig megsebesített egy fiatal lányt. Az amerikai AT&T és T-Mobile azonnal leállította a készülékek forgalmazását és saját berkein belül kezdett csereakcióba.

Szóval a lényeg az, hogy bármit is javított a Samsung a cserekészülékeken, azok továbbra is ugyanazt a veszélyes hibát produkálták.

A Samsung hivatalosan még nem erősítette meg a koreai lapok értesüléseit, hétvégén csupán annyit közölt, hogy “külső szakértők és a hatóságok bevonásával vizsgálja a cserekészülékek lehetséges hibáit”, és ha ezek olyan mértékűek, amik valóban biztonsági problémákat okoznak, “azonnali lépéseket tesz, amik megoldják a helyzetet”. Ez még elég ködös, de a hírforrások szerint a vállalat egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy újra átnézze és akár teljesen átdolgozza a Note 7-ek belső felépítését (hiszen a jelek szerint az első javításban nem sikerült teljesen feltárni, mi a hiba), és egy második csereakciót is elindítson.

Ahogy megtudjuk a hazai Samsung hivatalos véleményét, máris közöljük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik