Mobil

Van, ahol kirúgnak, ha iPhone-t veszel

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2016. 10. 07. 10:00

Kínában egy gyógyszeripari cég annyira szeretné megvédeni a hazai termékeket, hogy a lehető legszigorúbban büntet az amerikai mobilért. Kár, hogy az is kínai.

Valószínűleg senkinek sem új információ, hogy Kínában annyi mobilgyártó van, mint égen a csillag (vagy persze írhattuk volna, hogy annyian vannak, mint a kínaiak, de az elég olcsó poén lenne, szóval le sem írtuk). Mindenesetre tény, hogy az ország elektronikai ipara ezerrel pörög, és természetesen egyes ottani nagyvállalatok vezetőiben is dolgozik a buzgóság, hogy segítsék a hazai áruk sikerét.

A BBC cikke szerint van jó néhány olyan nagyobb kínai cég, amely kifejezetten ellenkampánnyal igyekszik megakadályozni a külföldi termékek beszivárgását. Ilyen például a Nanyang Yongkang nevű gyógyszeripari vállalat, amely konkrétan a belső szabályzatába is beemelte a szigorítást: az alkalmazottak nem használhatnak iPhone-okat, és ha megtudják, hogy ilyen készüléket vásárolnak, máris érkezik a megtorlás. Nem is akármilyen, a dolgozóknak küldött körlevélben egyértelműen fogalmaznak:

aki megszegi ezt a szabályt, máris megkapja a felmondólevelét.

Amikor a hír alapján megkérdezték a cég szóvivőit a szabályról, azok kissé ködös válaszokat adtak. Egyrészt arra hivatkoztak, hogy nemrég volt a Kína elleni japán invázió nyolcvanötödik évfordulója, amelynek kapcsán “hazaszeretetet erősítő” intézkedéseket tettek. Másrészt pedig fontos számukra, hogy a dolgozók “felesleges luxustermékek” helyett saját családjuk boldogulására költsék a fizetésüket.

A nanyang Yongkang mellett még több hasonló intézkedést bevezető vállalatról érkeznek hírek, ilyenkor mindig más és más indokokkal próbálták kiszorítani a gonosz imperialista termékeket. A Bina Technology egy ENSZ által hozott tengeri szállítmányozási törvény ellen tiltakozva nyilvánította nemkívánatossá az összes Apple logós eszközt, míg egy nőgyógyászati klinikán a pénzügyi vezetés tiltotta meg minden munkatársnak, hogy iPhone 7-et vagy 7 Plust vásároljanak. Igaz, ott kirúgással nem fenyegették őket, “csak” az összes extra juttatásuk és prémiumuk megvonásával.

A források szerint persze minden ilyen szabály mögött csak annyi áll, hogy a vállalatok folyamatosan kapják a felsőbb utasításokat arra, hogy terelgessék dolgozóikat a kínai termékek vásárlása felé. Ez szép, gazdasági-hazafias cselekedet… lenne, ha nem felejtenénk el, hogy többek között az iPhone-okat is nagyrészt kínai gyárakban állítják elő az Apple számára. Ciki.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.