Mobil

Így még biztos soha nem fizettél egy repülőjegyért

Horváth Balázs
Horváth Balázs

újságíró. 2016. 10. 04. 15:01

A hosszú és nehezen megjegyezhető jelszavak helyett kacsints, és készíts egy selfie-t.
Korábban a témában:

A tipikus netes vásárlás forgatókönyve nyilván mindenkinek megvan: adatok, jelszavak, azonosítók, e-mail címek megadása, ezek megerősítése, visszaigazolása, vonalkódok beolvasása, négy (5-6, stb.) számjegyű PIN kódok, és akkor még biztos van pár fárasztó eljárás.

Persze ez mind a biztonságunkat szolgálja, de azért a képzeletbeli,

„Felhasználóbarát fizetési módszerek, amelyeket szeretünk” című kiadványban valószínűleg nem szerepelnének. A biometrikus azonosítás lehet az egyik megoldás a problémára, ami egyszerű, biztonságos, bár ezzel is van azért egy kis probléma. Ujjlenyomata, írisze mindenkinek van, de ezt leolvasni képes telefonja már nem biztos.

Arcunkat kell adni a fizetéshez

A Mastercard évek óta igyekszik megkönnyíteni az életünket, aminek egyik ígéretes módja Identity Check Mobile névre hallgat. A technológia nevéből kiderülhet, hogy a mobilunkat hívja segítségül a fizetéskor történő azonosításhoz, amely során elsősorban a biometrikus jellemzőnket veszi, venné igénybe.

A cég készített egy rövid videót az egészről, aminek az a lényege, hogy amikor egy webes vásárlás során eljutunk a fizetésig, kapunk egy üzenetet, ami arra kér, hogy azonosítsuk magunkat. Itt pedig már nem a jól megjegyezhető, és praktikus „Oäđ3*2KR67]í” jelszót kell megadni, hanem aktiválni a kamera elülső kameráját, ami felvételt készít rólunk.

Az elkészült selfie egyetlen pillanat alatt megjárja a Mastercard szervereit, ahol összehasonlítják a korábban megadott arcképünkkel. Ha ez egyezik, az még nem elég az üdvösséghez, mert a procedúra befejezéséhez kacsintani kell, ami igazolja, hogy valóban mi vagyunk, nem pedig egy rólunk készített fotóval próbálja valaki átverni a rendszert. Akinek ujjlenyomat-olvasóval ellátott mobilja van, az ezt is igénybe veheti, mivel az Identity Check Mobile ezt az azonosítási módot is képes kezelni.

A magyarok is kipróbálhatják

Mindezt a Mastercard már az idei Mobile World Congressen bemutatta, most azonban Magyarország mellett az Egyesült Királyságban, Ausztriában, Belgiumban, Csehországban, Dániában, Finnországban, Németországban, Hollandiában, Norvégiában, Spanyolországban és Svédországban is beindul a dolog, azaz a hazai vásárlók is hamarosan kacsintva fizethetnek, ha éppen úgy szeretnének.

Az eljárás biztonságával kapcsolatban a cég nyilvánvalóan pozitívan nyilatkozik, és ezzel kapcsolatban nekünk sincs kétségünk, ennek ellenére amint lehetőségünk nyílik rá, ki fogjuk próbálni, hogy mennyire zökkenőmentes egy ilyen fizetési módszer.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.