Mobil

Ha feltöröd az iPhone-t, kapsz másfél millió dollárt!

Elképesztő mennyiségű pénz ez egy apró lyukért, de ha jobban mögé nézünk, megértjük, hogy miért kerül ennyibe.

Most, hogy itt az új iPhone, ismét a köztudatba került a Zerodium nevű biztonsági cég is, mely már tavaly egymillió dollárt ígért annak, aki feltöri az iOS 9-et, mostanra azonban az iOS 10 kapcsán emelkedett a “vérdíj”, ami immáron 1,5 millió dollár (ez napi árfolyamon 415 millió forintnak felel meg).

Ezért a nem kevés pénzért mindössze annyit kell tenni, hogy felfedezünk egy korábban még nem dokumentált biztonsági rést, ami lehetővé teszi, hogy a jailbreak (tehát a telefon feltörése) távolról, a felhasználó tudta nélkül történhessen meg. A Zerodium alapítója, Chaouki Bekrar azt mondta, fel vannak rá készülve, hogy ezen az áron többféle sebezhetőséget is felvásároljanak, ám az biztos, így aki sikeresen fér hozzá az egyébként igen biztonságos operációs rendszerhez, az tekintélyes összeggel gazdagodhat.

ios 10

Arra a kérdésre, hogy miért emelkedett félmillióval a jutalom, Bekrar úgy válaszolt a Wirednek, hogy “emeltük a jutalmat, mivel emelkedett az iOS 10 és az Android 7 biztonsága is, illetve szeretnénk még több önjelölt kutatót bevonni”. Arról van tehát szó, hogy mivel az operációs rendszerek folyamatosan fejlődnek, a Zerodium is tisztában van azzal, hogy nehezedik a munka, és ezt igyekeznek megfizetni.

Ugye, milyen áldott jó cég? Aztán a felvásárolt biztonsági réseket még nagyobb pénzért értékesítik, szóval igazából annyira nem is jó fiúk, főleg annak tükrében, hogy ebből tömegeknek származik kára, akkor ott az Apple-nek mélyen a zsebébe kell nyúlni, hiszen az ő rendszere nem védte meg a felhasználót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik