Mobil

Ennyi volt, nem gyárt több mobilt a BlackBerry

Nem lehet azt mondani, hogy a BlackBerry nem próbált meg kitartóan küzdeni a piacért, de itt volt az ideje, hogy feladja.

A BlackBerry annak idején az okostelefonos világ egyik (ha nem “A”) megteremtője volt, az e-mailezésre, internetezésre alkalmas, fizikai billentyűzettel és hatalmas kijelzővel ellátott mobilok még jóval az első iPhone megjelenése előtt a magukra valamit is adó üzletemberek vágyainak tárgyai lettek. Aztán jöttek az iPhone-ok, az androidos mobilok, és a kanadai vállalat szép lassan lemaradt, és bár nagyon sokáig kapaszkodott a mobilos piac sziklapárkányába, hogy ne zuhanjon le a mélybe, de úgy tűnik, mostanra a cég belefáradt abba, hogy perifériára szorult a szegmensben, és amit egy ideje már pletykálnak, az most valósággá vált. Feladják.

A gyártó hivatalosan is bejelentette, hogy leszáll a telefonos vonatról, vagy ahogy a vezérigazgató, John Chen fogalmazott: “A cég azt tervezi, hogy véget vet a belső hardverfejlesztésnek, és kiszervezi azt a partnereknek. Ez lehetővé teszi, hogy csökkentsük a tőkekövetelményeket, és fokozzuk a befektetések megtérülését”. Aki esetleg nem kíván olvasni a sorok között, ez azt jelenti, hogy irgalmatlan veszteségeket kellett elkönyvelniük, és ebből lett elég. A negyedéves jelentés számokra is lefordítja a CEO szavait, miszerint nettó 372 000 000 dolláros veszteség keletkezett, 334 000 000 dolláros bevétel mellett. No, az bizony vastag mínusz.

blackberry

Ugyanakkor a BlackBerry név nem tűnik el a piacról, mert a burkolaton továbbra is az ő nevük lesz majd látható, de alatta a hardvereket már nem maguknak állítják elő, hanem lepasszolják másoknak, így tulajdonképpen valami hasonlót cselekszenek, mint amit a Nokia lépett meg, vagy ahogyan a Google jár el a Nexus kütyük esetében. Ugyanakkor mindez azt is jelenti, hogy ami eddig jellemezte a BB telefonokat, azok a dolgok bizony odaveszhetnek a süllyesztőben.

Gondolunk itt a billentyűzetre, a messziről felismerhető kinézetre, és még néhány olyan dologra, amit szerettek a felhasználók. Chen szerint ettől függetlenül a BlackBerry nem fog szépen csendben kimúlni, hanem inkább a szoftveres fronton kíván előretörni, hiszen a pénzügyi helyzete stabil, és a szoftvereik is ütőképesek. Ez meg mondjuk azért furcsa kijelentés, mivel a saját operációs rendszeróket már korábban teljesen feladták, és Androidra váltottak. Szóval akkor mi is marad?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik