Mobil

Vírust terjeszt a hamis Pokémon segéd

Az online bűnözők minden divatot kihasználnak, hogy átverhessék a felhasználókat, azok pedig sokszor bedőlnek nekik. Most is sokaknak sikerült.

Bár a Pokémon Go játék mára már veszített az induláskor hatalmas népszerűségéből, még mindig tömegeket érdekel, a népek boldogan rohangásznak apró szörnyecskéket kergetni és virtuális csatákat vívni. Már sokszor volt szó arról, milyen valós veszélyeket rejt ez az őrület, de a mobilba bámulás közben autó elé lépő, kátyúba eső játékosokra azóta egy újfajta veszély is leselkedik.

A Guide for Pokémon Go alkalmazás azzal kecsegtette a felhasználókat, hogy segít gyorsabban előrehaladni a játékban. Az ilyesmire gyorsan ráugrik mindenki, aki szeretné játékostársait lepipálni, ezért ezt az appot is elkezdték tonnaszám letölteni a Google Play-ről, viszont amit kaptak, az nem sokat segített nekik a pokémonkapkodásban, ehelyett más meglepetéseket tartogatott.

Egy vírust töltött le a telefonra, amely szuperfelhasználói jogosultságot adott saját magának, ezzel gyakorlatilag minden alkalmazás, fotó, videó és egyéb felhasználói adat felett szabadon rendelkezhetett. Tehát a játék nevében ígérgető app nem egy hasznos segéd, hanem

egy igazi trójai faló.

A név nem véletlen: az ilyen típusú vírusokat azért hívják trójai falónak, mert a görög mondában történtekhez hasonlóan egy ártalmatlan külsőbe csomagolják a támadót, jelen esetben a jól ismert játék nevével élnek vissza, hogy vírust csempésszenek a várfalak, jelen esetben a mobilos védelmünk mögé.

Ez a mostani vírus elvileg “csak” arra használta extra jogkörét, hogy kéretlen reklámokat kezdjen feldobálni a fertőzött mobilokon, de a Kaspersky Lab közleménye szerint esélyes, hogy ez csak a kezdet, mivel tulajdonképpen bármilyen mobilos appot törölhet, vagy épp újakat telepíthet a kérésünk nélkül, és akár adatainkat is továbbküldözgetheti a hackereknek.

A Guide for Pokémon Go-t azóta már eltávolították a Google Play-ről, de a biztonsági cég szerint még akár félmillióan is lehetnek, akiknek ott figyel a telefonján a már letöltött ál-segéd, ők pedig addig ki vannak téve a veszélynek, míg nem cselekszenek. Sajnos annak, aki benyelte a vírust, a tapasztalatok szerint a legbiztonságosabb teljesen az alapokról kezdenie, és gyári alapállapotra visszállítania a telefonját – ez töröl minden appot és azok jogosultságait is, de közben bukjuk a mobilon lévő adatokat, így fotókat, videókat és egyebeket. De legalább kinyíírjuk a vírust is.

És legközelebb, ha megoldható, ne telepítgessünk mindenféle szemetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik