Mobil

Mégis ingyenes lesz az uniós roaming… majdnem

Jövő nyáron eltörlik az EU-n belüli mobilbarangolás extra díját, és bár elvileg ez a kedvezmény időkorlátosnak indult, a jelek szerint korlátlan lesz, egyetlen pici csavarral.

Ha ma külföldre megyünk, az egyik legfájóbb pont, hogy odakint le kell mondanunk a hazai percdíjak és adatcsomagok biztonságáról. A hang- és adatforgalomra ugyanis ráépül az úgynevezett roaming (vagy magyarul barangolás) extra díjtétele, ami kezdetben a telefonszolgáltatók egymás közötti “átjárási költségeit” volt hivatott fedezni. Nem is volt olcsó, és bár az Unió lassan elkezdte csökkenteni, még most sem igazán éri meg mondjuk Párizsban az otthoni mobilnet terhére letölteni egy filmet.

Mivel a technikai feltételek már jócskán megváltoztak a barangolási felár bevezetése óta, ez az extra költség mára gyakorlatilag okafogyottá vált, ezért hosszas huzavona után az EU még korábban határozott arról, hogy 2017 június 15-től teljesen megszünteti a roamingdíjat minden uniós polgár számára az összes uniós ország területén.

Viszont azért a mobilszolgáltatók lobbistái csak beleraktak néhány féket a tervezetbe, ezek egyike pedig az, hogy a roamingdíj nélküli barangolást mindenki évente maximum 90 napig élvezheti. Ráadásul ezt sem lehet egyben kihasználni, a felhasználónak ugyanis 30 naponként legalább egyszer be kell jelentkeznie az otthoni hálózatba. Ennek célja elvben az, hogy senki ne használhassa “visszaélés-szerűen” egy drágább tarifákkal működő országban az olcsóbb, otthoni csomagját, kijátszva a rendszert.

Most azonban úgy tűnik, célba ért a tagországok többségének tiltakozása, az Európai Bizottság ugyanis javaslatot nyújtott be arra, hogy mégis töröljék el a 90 napos korlátot. Ennek értelmében jövő június közepétől az EU teljes területén időkorlát nélkül szűnik meg a roamingdíj.

Majdnem.

Az ugyanis még mindig szerepel a szabályozásban, hogy a szolgáltatók figyelhetik a felhasználóikat, és ha valamelyikük hang- és adatforgalmából azt látják, hogy tartósabb ideig nem a szerződésnek megfelelő országában használja a telefont, utólag extra költségeket szabhatnak ki rá. Ez jelenleg a következőképpen alakul:

  • egy hanghívásért maximum 0,04 euró (körülbelül 13 forint)
  • egy SMS-ért legfeljebb 0,01 euró (nagyjából 3 forint)
  • minden megabájt adatforgalom után 0,0085 euró (kb. 2,6 forint)

Az viszont jó kérdés, hogy az eddig fixen követhető 90 (pontosabban háromszor 30) nap helyett mi számít elméleti határnak, tehát milyen időtartamú külföldi használat után terhel extra díjakat a hívásokra és adatforgalomra egy adott szolgáltató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik