Mobil

A héten jön a legjobb mobilos csevegő

Lehet, hogy nemsokára köznevesül egy újabb telefonos funkció: kislányom, már megint a barátnőddel allózol?

A Google még a májusi I/O fejlesztői konferenciáján demózta új mobilos chatprogramját, amelynek az Allo nevet adta. Oké, ilyen szoftverből már van annyi, mint Magyarországon az új stadion, szóval kérdezhetnénk, hogy mégis mi a fenének egy sokadik csevegő, amikor ott a Facebook chat, a Skype, a Snapchat, meg a millió egyéb csoda, ami képpel, videóval, emojival, és minden egyébbel képes már ugyanerre. Ja, és van még SMS, majd’ elfelejtettem.

Nos, az Allo igazából azt tudja, hogy a gépi tanulás és mesterséges intelligencia segítségével elvileg könnyebbé teszi a csevegést. De persze úgy is lefordíthatjuk, miben jobb a többinél, hogy

az Allo a lustáknak kitalált legjobb chatprogram.

Mert ugyan van benne egy csomó ultramodern csoda, például szabadon formázható szöveg, különféle hangulat-matricák, végpontok közötti titkosítás, vagy épp időszakos privát üzenetek, az új csevegő sajátos szolgáltatása, hogy (majdnem) helyettünk válaszol. Kifejtjük.

Az Allo beépül az androidos telefon rendszerébe, hozzákapcsolódik a telefonszámunkhoz és behabzsolja a partnerlistánkat, aztán ahogy cseverészünk a haverokkal, rokonokkal, munkatársakkal, szépen elkezdi megtanulni a velük használt szófordulatokat, mondatokat, valamint azokat a válaszokat is, amiket egy tipikus kérdésre vagy felvetésre adni szoktunk.

Aztán egy idő után már egy-két tappantással lerendezhetünk egy beszélgetést. Például a következőképpen:

  • Egy cimborám átküldi, hogy gyereke született.
  • Felugrik a legjobb válasz, mondjuk az, hogy “Gratulálok”. Nekem elég csak rábökni, és már megy is.
  • A cimbora ezen felbuzdulva fotót küld az újszülöttről.
  • Bár bennünk megfogalmazódhat sok szép, vagy épp nem annyira kulturált válasz, a kijelzőn felbukkan az “Olyan cuki” válaszlehetőség. Tapp. Juhé.
  • Emberünk persze azonnal lövi a következő üzenetet: akkor ma este tejfakasztó az Ibolyában?
  • Már nem is kérdés: felugrik az “Ott leszek” válasz, tapp.
  • Tehát az egész beszélgetést lerendezhetjük úgy, hogy szinte oda se figyelünk, és a karakterek bepötyörészése helyett mindössze hármat tappantottunk a kijelzőre.

Eközben az Allo összedrótozódik a Google Assistanttel is, amelyhez szöveges üzenetben fordulhatunk kérdésekkel – gyakorlatilag olyan az egész, mintha a Google keresője mostantól egy barátságos robot lenne. Emellett pedig előhívhatjuk az asszisztenst akkor is, ha valaki mással csevegünk, és épp eljutunk mondjuk odáig, hogy menjünk este megenni valamit – ugyanebben a csevegésben megkérdezhetjük a Google mesterséges intelligenciáját, milyen helyeket javasol a Blaha környékén, ami nyitva van tízig és van nyaflacos pizza.

Az @evleaks Twitter csatorna gazdája, a folyamatosan tűpontos híreket szállító Evan Blass szerint az Allo szeptember 21-én lesz letölthető a Google Play-ről, szóval majd jól kipróbáljuk. Viszont ezúton jelezném családomnak, barátaimnak, főszerkesztőmnek, ha innentől bármilyen ártalmatlan kérdésre a “Hagyjál békén, te bütykös retek!” választ kapja, az nem én voltam, hanem még nem tanult meg rendesen mindent az Allo. Esküszöm.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik