Mobil

A Samsung simán túléli a robbanó Note 7-eket

Az új iPhone-t akarták legyorsulni, de úgy tűnik, máshogy lett kirobbanó siker a Samsung Galaxy Note 7. A fiaskó viszont nem taszít akkorát a cégen, mint gondolnánk.

Foglaljuk össze gyorsan, mit tudunk. A Samsung igyekezett a szeptemberben bejelentett iPhone 7 elé vágni azzal, hogy már augusztusban bemutatta, majd nem sokkal később szállítani is kezdte eddigi legerősebb mobilját, a valóban kiváló tulajdonságokkal felvértezett Note 7-et.

Sajnos azonban kiderült, hogy a telefon összeszereléséhez használt egyik akkumulátor-típus kifejezetten rosszul viseli a gyorstöltést, illetve egyes esetekben a töltő nélküli terhelést is, ezért hajlamos felrobbanni, és ezzel felgyújtani a teljes készüléket. A botrány kirobbanása után a Samsung példás gyorsasággal reagált, és általános készülékcsere-programot hirdetett – ennek részleteiről mi is írtunk. Ennek során a Note 7-eket a vásárlás helyére lehet visszavinni, vagy kapcsolatba lépni a Samsung helyi képviseletével, majd eldönteni, hogy új Note 7-et, vagy árkülönbözet visszaigénylése mellett egy régebbi Samsung mobilt választanak helyette.

Egyértelmű veszteség…

Mielőtt a pénzügyekbe belemásznánk, nézzük meg, miben bukik mindenképp a koreai gyártó. Ez pedig a presztizs, a márka marketing-értéke és megítélése. A történtek fényében ugyanis

  • a hasonló árkategóriába sorolt, ugyanazon célközönségre lövő új iPhone 7 telefonok nagy előnyhöz juthatnak;
  • ráadásul az Apple egyébként is erős a más gyártókat óvatosan, de frappánsan lejárató marketing-kampányokban;
  • a Samsungnak épp a legdrágább, árban és műszakilag is csúcskategóriás telefonja érintett, ezért a vásárlók a gyengébb modelleket is megbélyegezhetik;
  • a hasonló esetekre kifejezetten érzékeny tőzsdén egy nap alatt hét százalékot esett a Samsung-papírok értéke, ami 14 milliárd dollárral rúgta lejjebb a vállalat értékét.

samsung-note-7-tuleles-02

…vagy kibírható visszaesés

Más elemzők szerint azonban annak ellenére túl lehet lendülni még egy ilyen bakin is, hogy mindenképpen megtorpan egy kicsit a Samsung lendülete. Egyrészt a közönség a mémek és az első felhördülés ellenére a jelek szerint jól fogadta a kifejezetten gyorsan bejelentett, teljes körű csereprogramot. Az első reakciók azt mutatják, hogy bár sok a negatív komment a robbanó akkuk ténye miatt, azt is sokan kiemelik, hogy végre egy cég, amelyik nem akarja elkenni a saját hibáját, és igyekszik saját kontójára megoldani azt.

Másrészt a pénzügyi szakértők is azt mondják, a 2,5 millió már leszállított Note 7 visszavétele nem fekteti meg a vállalatot, amely a legalsó kategóriától a csúcskészülékekig majdnem 325 millió telefont adott el tavaly. Igaz, hogy ebből a Note 7 épp a jelenlegi legdrágább, de még így is simán belefér a veszteség az idei várható számokba. Ráadásul esélyes, hogy a visszahívott készülékeket nem kukázzák teljesen, hanem az akku cseréje után újra forgalomba küldik, hiszen ezek legtöbbjét még a csomagolásból sem bontották ki.

Egy biztos: az akkumulátorok gyári tesztje a mostani eset miatt szigorodni fog, és valószínűleg nem csak a Samsungnál, szóval esélyes, hogy ez a mostani botrány a piac egészére jó hatással lesz. A Samsung pedig simán túléli.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik