Mobil

iPhone 7: ilyen lett a két idei almás mobil

Szinte minden előzetes pletyka beigazolódott, az iPhone 7 és 7 Plus ismét hozta a szokásos fejlődést, bár akadnak apróbb hiányosságok. A nép persze így is agyonvásárolja majd magát.

Miután a bejelentést élő Facebook videós bejelentkezés formájában követtük végig (ezúton is nagy pacsi azoknak, akik velünk tartottak), nézzük meg a két órás szófolyam helyett néhány bekezdésbe összerántva, mit is tud a két új Apple mobil. Ebben a cikkben maradunk szigorúan a két iPhone-nál, Balage írásában pedig szó esik az óráról és az egyéb új bejelentésekről.

Natehátakkorkéremszépen, íme a tények, aztán kifejtjük mindegyiket sorban:

  • új kamera az iPhone 7-en, duál kamera a 7 Pluson
  • tényleg eltűnt a jack csatlakozó, a lightning adja a zenét is, de legalább lesz jack adapter, hogy ne kelljen kidobni a régi füleseket
  • por- és vízálló kialakítás, bár sajnos csak egy gyengébb kategóriában
  • végre van fekete iPhone is, ráadásul kapásból kétféle fekete
  • nyomásérzékenységet kapott a Home gomb is
  • az NFC továbbra is csak az ApplePay kezelését tudja, és slussz
  • továbbra sincs vezeték nélküli töltés
  • szokásos ütemben erősödő hardver
  • Magyarországra a második körben jön, a tervek szerint szeptember 23-tól

Egy kamera, két kamera

Vicces, ahogy igaza lett mindkét pletykatípusnak, annak is, amelyik szerint megjelenik a duál kamera, és annak is, amelyik szerint nem. A “kis” iPhone 7-be ugyanis “csak” egy újjáfaragott egység került, amely a korábbiaknál nagyobb látószögű (1.8-as rekesszel), és persze még gyorsabban, még több fényt, és még több dinamikát, és bla bla bla, tudjuk. A villámgyors fókusz, vagy épp a mesterséges intelligenciával és gépi tanulással élesebbre faragott képek valódi értékét majd akkor tudjuk meg, ha tényleg használatba vesszük a telefont, és mi kezdünk el kattintgatni vele. Viszont van optikai képstabilizátor, tehát remegő kézzel, vagy épp kátyús úton döcögő autóból is jobb eséllyel készíthetünk használható fotókat, ami jó.

iphone-7-003

Az iPhone 7 Plus nevű nagytesó viszont kapott egy második kamerát is, amely egy 2.8-as rekeszértékű teleobjektív lencsét jelent. A bejelentés előtt még ment a találgatás, hogy pontosan mit is lehet majd csinálni a dupla kamerával, ha tényleg lesz, majd biztos így lehet még élesebb képeket lőni, vagy 3D effektet generálni, és egyebek. Pedig nem, a válasz sokkal frappánsabb, így lett az iPhone-on normál, optikai zoom.

Ehhez előbb hadd másszunk bele abba, mi is a kétféle zoom, és hogy működik. Ha egy normál fényképezőgépen tekergetjük az objektívet, ezzel változtatjuk annak távolságát a képfeldolgozó felülettől, ezáltal kis egyszerűsítéssel élve úgy közelítünk a fotó tárgyához, mint ahogy egy távcsövön nagyítunk, maga a kép lesz nagyobb. Ez az optikai zoom. Egy vékony mobilba azonban értelemszerűen nem raknak hatalmas zoom gyűrűket, mert az böszmemód kilógna a készülékházból (oké, volt ilyenre példa, de sose lett igazán népszerű), ehelyett digitális zoomot lehet használni. Ez viszont csak egy szoftveres megoldás, olyan, mintha fognánk egy tájképet, benne egy apró alakkal, és azt úgy akarnánk közelebb hozni, hogy Photoshoppal belenagyítunk, aztán levágjuk a kép széleit. Az alak nagyobb lesz, de mivel egy utólagos nagyítás történik, nem is lesz annyira éles és részletgazdag a végeredmény.

Na, ezért jó most az, hogy a 7 Plusban egyszerre van két különböző állású lencse, ugyanis ha fotózunk, a kétszeres nagyítási szintig mindezt optikai módon tehetjük mindenféle digitális torzítás nélkül, egész egyszerűen csak a telefotó-lencsére áttolva a munkát. Aztán persze zoomolgathatunk tovább is, de az újra csak digitális megoldás lesz, mindenesetre egy a minimális optikai közelítés orrbaveri a legtöbb versenytárs mobil kamerája által kínált lehetőségeket.

iphone-7-005

Bye bye Jack

Annak a pletykának is igaza volt, amely szerint a készülékháztól eltűnik a jack szabványú audócsatlakozó. Ezt a bejelentésen szimplán azzal illusztrálták, hogy a háttérbe kivetítettek egy huszadik század eleji telefonközpontot banándugókkal, hogy tessék, a jack tulajdonképpen ezt tudja, ideje lenne már túllépni rajta.

Innentől tehát a digitális audió jel is a töltésre és adatkommunikációra használt ligntning csatlakozón keresztül érkezik, az iPhone mellé adott alap fülhallgatónak is ilyen vége van, és mutogatták bőszen, hogy már mások, például a JBL is gyárt új csatlakozós füleseket. Szerencsére a régi jackes fülhallgatóinkat nem kell kidobni, lesz ugyanis ligntning-jack adapter, bár ezzel persze megint lett egy új kütyünk, amit hiperkönnyen el lehet veszíteni, vagy beleejteni a csatornafedél nyílásába.

iphone-7-006

Már csak az lesz ciki, ha zenét is akarunk hallgatni, de közben töltenénk a telefont, ilyenkor füles-csati ki, töltőcsati be, és addig hallgassunk zenét az új, sztereó hangszórókon. A dolgot árnyalja az újonnan bejelentett Bluetooth minifüles, amiről a kiegészítőkről szóló cikkben esik több szó.

Óvatos sivatagi búvár

A víz- és porállóságot is többen várták már, hiszen ez a tulajdonság egyre népszerűbb a versenytársak körében. Végre meg is kaptuk, bár az iPhone 7 duót jellemző IP67 szabvány egy hangyabajusznyival gyengébb, mint például az idei Samsung csúcsmodellek IP68-as minősítése.

Szóval búvárkodni még mindig ne vigyük magunkkal az új iPhone-t, de a szabvány elvileg azt mondja, hogy legfeljebb 1 méter mélységig, maximum 30 percig bírja a telefon víz alatt, tehát kádba illetve vécécsészébe ejtés után még nem kell rögtön a legrosszabbra számítani. A Mariana árokba meg majd viszünk mást, ha épp arra járnánk.

iphone-7-007

Fekete és fekete

Oké, ehhez nem kellett 2016-os technológiákra várni, egyszerűen csak mostanra adta be a derekát az Apple: a szokásos ezüst, arany és rózsaarany kialakítás mellett ugyanis mostantól van fekete iPhone is, ráadásul kapásból kétféle.

A Jet Black (szinte akarom látni magyarul, hogy Sugárhajtásúrepülőgép-fekete) egy csillogó, üveg-fényű, elegáns kialakítást jelent, de van egy másik változat is, amely a fényt elnyelő fekete borítást kapott, és a hihetetlenül fantáziadús elnevezése nem más, mint

Fekete.

Tényleg. Black. Ennyi. Szóval, ha az új feketéből valaki csillogósat szeretne, akkor irány a Jet Black, ha meg diszkréten visszafogott mattot, akkor simán Black. A Győzike-kompatibilis felhasználók meg továbbra is ráúszhatnak valamelyik arany változatra, éljen a bling-bling.

iphone-7-004

Nyomom, mint süket a Home gombot

Ezt is sokan megjósolták már előre: a tavalyi modellek nyomásérzékelős kijelzője után a Home gomb is megkapta a 3D Touch opciót, tehát mostantól nem mindegy, milyen erővel nyomjuk meg a LED panel alatti kört. Az egyes alkalmazásokba pedig beépülnek olyan funkciók, amelyekkel kifinomultabban kezelhetjük az appokat (bár egy ideig mindenki küzd majd azzal,hogy az újszerűség miatt simán félrenyom valamit).

iphone-7-001

Erőben nincs hiány, másban viszont még akad

Persze megint jött a minden technikai részletet nélkülöző erőfitogtatás arról, milyen izmos lett az új készülékek hardvere. Érdemes tudni, hogy az iPhone 7 és a 7 Plus gyakorlatilag mindenben teljesen ugyanazt tudja, két kivétel van csupán: a hetesben 4,7 hüvelykes HD kijelző figyel, míg a 7 Plus 5,5 hüvelykes, 1080p felbontású panelt kapott. Másrészt pedig a hetesen csak egy kamera figyel, míg a 7 Plus hozza a duál lencsés megoldást. Ezeken kívül viszont hardverben és tudásban mindkét modell tök ugyanaz.

Az új A10 chipről és a grafikus vezérlőről csak annyit tudtunk meg, hogy már megint ezercsilliárdszor gyorsabba az előző modelleknél (vicces, hogy még mindig a legelső iPhone-hoz hasonlítják ezeket az adatokat, mintha a PC-met egy 286-oshoz, vagy egy IBM PC XT-hez mérném még 2016-ban is, de mindegy). Tény, hogy újra gyorsabb lett az iPhone, amit többek között a saját konzolos frontján kissé megborult Nintendo vendégszereplésével promóztak – igaz, a frissen megjelent Mario játék pont nem az a hardverizzasztós fajta, de sebaj.

Viszont a várakozásokkal ellentétben az NFC továbbra is csak az ApplePay kiszolgálását végzi, a saját bankkártyák feltöltését, és a helyi ábécében iPhone-nal fizetést továbbra is el lehet felejteni, ahogy az egyérintéses kiegészítő-párosítást és egyéb érintéses kommunikációs extrákat is. Szintén elmaradt a vezeték nélküli töltés bevezetése, a konkurencia minden bizonnyal sokat emlegeti majd ezt a funkciót megkülönböztető jegyként.

iphone-7-002

Készülhetnek a pénztárcák

Az új iPhone-ok első körben 28 országban jelennek meg jövő héten, ebben Magyarország még nincs benne, de a második körben, a hírek szerint szeptember 23-tól már nálunk is lehet sorban állni szépen, kulturáltan. A hazai mobilszolgáltatók még csak a szokásos “nálunk is lesz nagyon gyorsan” jellegű sajtóhíreket küldték ki, árakról nem értekeztek.

Az amerikai, hűségidős árakat hagyjuk is, viszont a független árak alapján már szép lassan el lehet kezdeni számolgatni. Ezek alapján viszont nagyon drága játékszer marad az iPhone 7, amelynek egyébként mindkét változatából eltűnt a 16 gigabájtos tárhellyel szerelt opció, tehát 32, 128 és 256 gigás modelleket lehet bezsákolni. Az iPhone 7 legolcsóbb változata átszámolva 256 000, míg a 7 Plus belépő szintje 300 000 forint környékén debütál.

Összegezzünk!

Az új kamera jónak tűnik, bár az igazán nagy újdonságot csak a 7 Plus tulajdonosok érezhetik a duál lencsével. Az erősebb hardver törvényszerű, a fekete szín (pontosabban a két fekete szín) talán megfoghat további vásárlókat is, a jack csati eltűnt, de kisebb kényelmetlenségek mellett azért kibírható a hiánya. Az első reakciók alapján úgy tűnik, nagyjából középutas az iPhone 7 duó mostani fejlődése, voltak azért, akik többet vártak, de a szükséges minimumnál azért most többet tolt bele az Apple az új modellekbe.

Sor pedig úgyis kígyózik majd megint a boltok előtt, ahogy már megszoktuk, továbbra is meglesz az az embertípus, akinek nem számít a brutális árazás, azt pedig meglátjuk, Tim Cook és apró világcége hogyan profitál a friss modellekből. Egyelőre nem féltjük őket az eladósodástól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik