Mobil

5+1 dolog, amiben az iPhone jobb, mint egy androidos mobil

Most, hogy érkezik a legújabb Apple-telefon, az iPhone-rajongók még hangosabban éltetik kedvenc készüléküket. Összeszedtünk pár olyan tényt, amiben igazuk van.

Mióta a mai értelemben vett okostelefonok léteznek, folyamatosan fellángolnak a hitviták arról, melyik telefon, vagy épp milyen mobil operációs rendszer a legjobb. Olyan ez, mint annak idején a Commodore-64 és ZX-Spectrum tulajdonosok vitája, de hozzánk közeli példával éljünk, a PC kontra Mac ellentét is ilyen. Na jó, Fradi-Újpest, hogy teljesen érzékletesek legyünk.

Lényeg a lényeg, az iPhone-ok és más telefonok tulajdonosai is a kezdetek óta ekézik egymást, és most leginkább az androidos mobilokra gondolunk az ellentábor alatt, hiszen a gyengélkedő Windows Phone, vagy a már alig létező BlackBerry labdába se rúghat az óriások csatájában. Mielőtt pedig az androidosok felháborodott kommentcunamit indítanak a cikk alatt, hadd szögezzük le: a mostani cikkünk természetesen az érem egyik oldala, hamarosan az Android előnyeit is sorra vesszük, de most maradjunk az almás párt érveinél: íme 5+1 olyan tény, ami valóban azt mutathatja, hogy érdemesebb iPhone-t venni, mint valamilyen Androidot futtató telefont.

1. Jobb az alkalmazás-kínálat és hamarabb is jönnek az appok

Ez bizony valóban sok esetben igaz. Olyat például ritkán látunk, hogy egy alkalmazás csak Androidon jelenne meg, olyat viszont annál gyakrabban, hogy valami iPhone-exkluzív, aztán legfeljebb némi idő elteltével kijön a Google rendszerére is. Ennek egyszerű az oka, az elemzések szerint az eleve drágább készüléknek számító iPhone tulajdonosai szívesebben fizetnek appokért, vagy az azokhoz kapcsolódó szolgáltatásokért, ezért a fejlesztőknek jobban érdekében áll iOS alá elkészíteni a programokat, és várni a bevételre.

iphone-vs-android-002

2. Mindennel együttműködik

Na, ez persze egy orbitális túlzás, de máris magyarázzuk. Az iPhone tulajdonosok nagy része más eszközök terén is Apple terméket választ, ezért így tényleg sokkal egyszerűbb az összekapcsolt élet egy iPhone, egy iPad és egy MacBook között. Ehhez képest egy androidos telefon és egy Windows-t futtató számítógép ugyan látja egymást, de nincsenek olyan mutatós megoldások, mint az Apple Handoff funkciója, ahol a MacBookon elkezdett feladatot út közben, iPhone-ról fejezhetjük be.

3. Egységesebb rendszer

Ez az Apple egyik leghangosabb marketing-fegyvere az Android ellen. Míg a sokféle gyártótól származó készülékeken a rendszer sokféle verziója fut, az iPhone-ok utolsó 3-4 generációjára egyszerre érkezik a legfrissebb iOS verzió, ezért kis ráhagyással igaz az, hogy egy iPhone-tulajnál kilencvensok százalékos bizonyossággal a legfrissebb rendszer működik, míg egy droidos futtathat 4.x-től 7.x-ig bármit, ahogy épp a gyártó kedve tartja. Ez egyrészt biztonsági okokból aggályos, másrészt a fent említett app-kínálatot is befolyásolja, hiszen egyszerűbb alkalmazást fejleszteni egy olyan platformra, ahol tudjuk, hogy mindenki ugyanazt a változatot használja.

iphone-vs-android-003

4. Tiszta rendszer, rendes ház

Amikor megveszünk egy Androidot futtató telefont, nagy eséllyel találunk rajta egy csomó olyan appot és kiegészítőt, amire az égvilágon semmi szükségünk. A gyári Android fölött ott fut egy extra felhasználói felület, és előre telepítve figyel a gyártó által támogatott chatprogram, egy átalakított naptár, egy teljesen felesleges adag játék mindenféle partnerektől, és így tovább. Ehhez képest az iPhone-on csak azok az appok futnak, amiket az Apple a gyárban rápakolt, ezután mi magunk dönthetjük el, ezek közül mit cserélünk le, vagy milyen egyéb alkalmazásokat szeretnénk használni.

5. Használtan is többet ér

Ha egy-két évvel az új iPhone megvásárlása után úgy döntünk, hogy lecseréljük a készüléket egy újabbra, a statisztikák szerint még mindig sokkal jobb áron tudjuk továbbadni a régi almás telefont, mint amennyit egy ugyanennyi idős, használt androidos mobil ér. Erre igazából nincs is száz százalékosan ésszerű magyarázat, egyszerűen csak ilyen a piac.

+1. Lightning kontra USB

Ez a pont már kicsit billeg, mert néhány újabb androidos mobil esetében már változott a helyzet, de a legtöbb droidos felhasználó már biztosan kismilliószor próbálta fordyítva bedugni a microUSB csatlakozót a telefonba. A Lightning viszont bármelyik oldalával ugyanúgy belepasszol az iPhone popójába, juhé. Ahogy viszont írtuk, ez nemsokára már nem lesz ekkora nagy baj, a Galaxy Note 7 és néhány egyéb csúcsmobil már USB-C csatlakozóval érkezik, ami szintén tudja ugyanezt. Amíg viszont a sima microUSB az általánosan elterjedt szabvány az Android-mobilok körében, a “félredugás” még sok bosszúságot okoz majd a tulajdonosoknak.

iphone-vs-android-004

Ajánlott videó

Olvasói sztorik