Mobil

Bukóban a Google nagy reménységű lego mobilja

A Project Ara egy időre biztosan parkoló pályára került, de sokkal valószínűbb, hogy nem lesz belőle semmi.

Az egész világot beizzította annak idején a moduláris mobiltelefon lehetősége, de most nagyon úgy néz ki, hogy a Google Glass után ez is megy a levesbe. Hivatalos infó egyelőre nincs a dologról, de a Reuters megbízható forrásokból arról értesült, hogy ideiglenesen leállítják a fejlesztéseket

annak érdekében, hogy a cég a hardveres törekvéseit átgondolja, átszervezze.

Ez még adhatna valamiféle reményt, de a Google-nél ez az szokta jelenteni, hogy nem óhajtanak több pénzt és energiát beleölni a projektbe. Az még elképzelhető, hogy a koncepciót valakinek értékesítik, így egy halvány remény még talán él a túlélésre.

Project_Ara

Pedig a korai szakaszban nagyon nagy lendülettel indultak el a dolgok. A cég már akkor foglalkozott a gondolattal, amikor a Google 2011-ben megvásárolta a Motorola mobilos részlegét. A Modu cégtől korábban megszerzett know-how és szabadalmak alapján kezdődött meg a munka, de ezzel párhuzamosan egy holland formatervező,  is bemutatta a saját, Phonebloks néven futó elképzelését.

Ez után nem sokkal a Motorola hivatalosan is bejelentette az immáron Project Ara névre keresztelt fejlesztést, ami a Phonebloks ötletgazdájával szoros együttműködésben zajlott. A sztori 2014 elején azzal folytatódott, hogy a Lenovo megvette a Motorola Mobility részleget, de az Ara, illetve az azon dolgozó csapat továbbra is maradt a Google-nél.

Így utólag lehet, hogy a Lenovóval jobban jártak volna.

Az évek múlásával egyre kevésbé tűnt elképzelhetőnek, hogy lesz a projektből valami. A Google tavaly még ígérte, hogy hamarosan érkezik a működő fejlesztői verzió és utána akár el is indulhat a gyártás, de több dolog is közbejött.

Egyrészt kiderült, hogy a telefonvázra pakolható modulok már nem is annyira lesznek valóban modulárisak, a kezdeti szárnyaláshoz képest sokat egyszerűsödött, butult az elképzelés. Másrészt mindeközben a vetélytársak sem tétlenkedtek, hanem egymás után jöttek a valódi, működő moduláris mobilok, amelye közül voltak kevésbé (LG G5), és sokkal jobban sikerült (MotoMods) termékek is.

Bárhogy is lesz, a Project Ara arra biztosan jó volt, hogy a többi gyártó figyelmét is felhívta az aktuális igényekhez igazodó, darabokból összerakható mobiltelefon koncepciójára. Az LG-n és a Lenovón kívül egy sor közösségi finanszírozású termék indult el még ezen a vonalon, ami a Google számára befejeződni látszik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik