Mobil

Brutál pert kapott a nyakába a Google az oroszoktól

Rátfai Gábor
Rátfai Gábor

újságíró. 2016. 08. 13. 15:01

A Yandex nevű orosz cégnek az a problémája, hogy csak 60 százalékát uralja a keresőpiacnak, a többi pedig a Google-é. És a hatóságok rögvest léptek.

Fura, de az oroszok a monopóliumellenes törvények megsértésével vádolják a Google-t, de azonnal hozzá is kell tenni, hogy egy kormányhoz erősen kötődő cég panasza alapján indult meg a per, amiben közel 440 millió rubelt, vagyis nagyjából 6,75 millió dollárt kívánnak kisajtolni a gigacégből.

Az oroszoknál van olyan, hogy Szövetségi Monopóliumellenes Szolgálat (Federalnaja Antimonopolnaja Szluzsba – röviden FASz), és ők azok, akik a Yandex hisztije miatt úgy döntöttek, ideje aktiválni a bíróságot, ami perek sorozatán keresztül végül kiokoskodta az előbbi bekezdésben olvasható összeget. Érdekessége a dolognak, hogy pont amiatt ekézik a Google-t, ami miatt már méltatlankodtak mások is, vagyis milyen dolog az, hogy az Android rendszerű telefonokon előre van telepítve például a Google Play, és az alapértelmezett böngésző a Chrome. Sőt, aki keresésre adja a fejét, annak alapból a Google-t dobja fel a rendszer.

01 Jun 2012, Moscow, Russia --- St Basil's Cathedral glows red, lit by the setting sun. --- Image by © Jon Hicks/Corbis

Egyébiránt a bírósági szakasz még nem zárult le, mert a következő tárgyalás hétfőn lesz, de mindezek mellett szimultán zajlanak tárgyalások a peren kívüli megegyezés lehetőségét kutatva, és a Google is úgy nyilatkozott, hogy szeretne olyan lépéseket tenni, melyek kedvesebbek az orosz hatóságok szívének. German Klimenko szerint azonban, aki internetfejlesztési tanácsadóként veszi fel a pénzét Putyin mellett, az egyetlen célravezető cselekedet csakis az lehet, ha napi szinten szabnak ki bírságot a gigacégre addig, amíg az be nem fejezi az illegális tevékenységeket.

A dolog hátteréről még annyit mindenképpen fontos megemlíteni, hogy míg az EU területén valóban a Google az uralkodó a szegmensben, Oroszországban egyáltalán nem, hiszen a méltatlankodó Yandex az ország 60 százalékát uralja keresőpiac fronton. Egyebekben pedig felkészül az Apple, amely ellen szintén eljárás indult, mégpedig azért, mert a medvén lovagló elnök hatóságai szerint az iPhone 6 és 6s megjelenése után az Apple, illetve 16 viszonteladó szándékosan befagyasztotta a telefonok árait. Márpedig az oroszokkal nem kellene ujjat húzni ugyebár.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.