Mobil

Brutál pert kapott a nyakába a Google az oroszoktól

A Yandex nevű orosz cégnek az a problémája, hogy csak 60 százalékát uralja a keresőpiacnak, a többi pedig a Google-é. És a hatóságok rögvest léptek.

Fura, de az oroszok a monopóliumellenes törvények megsértésével vádolják a Google-t, de azonnal hozzá is kell tenni, hogy egy kormányhoz erősen kötődő cég panasza alapján indult meg a per, amiben közel 440 millió rubelt, vagyis nagyjából 6,75 millió dollárt kívánnak kisajtolni a gigacégből.

Az oroszoknál van olyan, hogy Szövetségi Monopóliumellenes Szolgálat (Federalnaja Antimonopolnaja Szluzsba – röviden FASz), és ők azok, akik a Yandex hisztije miatt úgy döntöttek, ideje aktiválni a bíróságot, ami perek sorozatán keresztül végül kiokoskodta az előbbi bekezdésben olvasható összeget. Érdekessége a dolognak, hogy pont amiatt ekézik a Google-t, ami miatt már méltatlankodtak mások is, vagyis milyen dolog az, hogy az Android rendszerű telefonokon előre van telepítve például a Google Play, és az alapértelmezett böngésző a Chrome. Sőt, aki keresésre adja a fejét, annak alapból a Google-t dobja fel a rendszer.

The sun sets on St Basil's Cathedral in Red Square.

Egyébiránt a bírósági szakasz még nem zárult le, mert a következő tárgyalás hétfőn lesz, de mindezek mellett szimultán zajlanak tárgyalások a peren kívüli megegyezés lehetőségét kutatva, és a Google is úgy nyilatkozott, hogy szeretne olyan lépéseket tenni, melyek kedvesebbek az orosz hatóságok szívének. German Klimenko szerint azonban, aki internetfejlesztési tanácsadóként veszi fel a pénzét Putyin mellett, az egyetlen célravezető cselekedet csakis az lehet, ha napi szinten szabnak ki bírságot a gigacégre addig, amíg az be nem fejezi az illegális tevékenységeket.

A dolog hátteréről még annyit mindenképpen fontos megemlíteni, hogy míg az EU területén valóban a Google az uralkodó a szegmensben, Oroszországban egyáltalán nem, hiszen a méltatlankodó Yandex az ország 60 százalékát uralja keresőpiac fronton. Egyebekben pedig felkészül az Apple, amely ellen szintén eljárás indult, mégpedig azért, mert a medvén lovagló elnök hatóságai szerint az iPhone 6 és 6s megjelenése után az Apple, illetve 16 viszonteladó szándékosan befagyasztotta a telefonok árait. Márpedig az oroszokkal nem kellene ujjat húzni ugyebár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik