Mobil

900 millió androidos mobil került hatalmas veszélybe

Ha a biztonságról, illetve annak hiányáról van szó, akkor az Androidnak sosem volt jó híre ezen a területen. A megszámlálhatatlan gyártó még több típusú készülékén futó, szétpimpelt oprendszer számtalan lehetőséget ad arra, hogy illetéktelen kezekbe kerüljenek az adataink, de ha észnél vagytok, akkor nagyobb baj nem lehet. Így van ez a mostani esetben is.

A mostani hisztit a Check Point nevű, szoftverbiztonsággal foglalkozó cég pattintotta ki, akik egyszerre négy, egyébként egymással összefüggő hibát találtak az Androidban. Azaz pontosabban a Qualcomm nevű vállalat által gyártott chipsetekhez tartozó meghajtó szoftverben. Lassítsunk, miről is beszélünk?

  • A Qualcomm a világ legjelentősebb félvezető és chip gyártója, az ő termékeikre épül a mai okostelefonok többsége
  • A chipset (lapkakészlet) a mobileszköz központi egysége, összehangolja a működéshez szükséges elemeket (processzor, memória, videóvezérlő)
  • A meghajtó szoftver (driver) az az alkalmazás, ami ezt a folyamatot vezérli.

A Check Point azt fedezte fel, hogy ez a szoftver biztonsági réseket (összesen négyet) tartalmaz, azaz egy megfelelő alkalmazás telepítésével hozzáférést adhat a telefonhoz. Röviden ez azt jelenti, hogy elméletben rákerülhet egy olyan app a mobilra, ami külön engedélyek nélkül használhatja annak kameráját, hangszóróját, egyéb alkatrészeit.

Ez lehetővé teheti, hogy valaki távolról vezérelje ezeket, vagy lényeges adatokat nyerjen ki belőle anélkül, hogy a telefon tulaja mindezt észrevenné.

A Qualcomm persze azonnal kiadta a javításokat, ami rendben is van, hiszen alaphangon 900 millió ilyen, potenciális veszéllyel fenyegetett androidos mobil van a világon. A gond egyedül ott van, hogy ezek a javítások csak lassan jutnak el a telefonokra. A Nexus tulajok örülhetnek, nekik már meg is érkezett a pakk, mindenki másnak várnia kell, mire a gyártók átnézik, ráolvasnak, szét-, majd összehegesztik a saját szoftverükkel.

A Quadrooter persze csak akkor bánt, ha ész nélkül, nem megbízható forrásból telepítetek alkalmazásokat a mobilra. Ilyet pedig nyilván senki sem tesz SOHA. Amíg maradtok a Play Store kínálatánál (erősen ajánlott), addig nem lehet probléma. Ha pedig jön a biztonsági frissítés, azonnal telepítsétek!

Addig is ezzel az alkalmazással ellenőrizhetitek, hogy a mobilotok veszélyben van-e vagy sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik