Mobil

Beleszólnál, hogy milyen legyen a következő mobil? Itt a lehetőség!

A ZTE a felhasználók igényei alapján állítja össze a következő okostelefonját.

A mobilgyártás nagyjából úgy működik, mint a foci: mindenki nagyon ért hozzá, a kritika megy ezerrel, és a legtöbben meg vannak róla győződve, hogy bármikor össze tudnának dobni egy mobilt. Erre eddig csak akkor lett volna lehetősége az embernek, ha saját fejlesztőbázisa lenne, de a ZTE most megadja a játékteret, hogy bárki leadhassa a mobilos kívánságlistáját.

Az itthon is jól ismert kínai gyártó „Project CSX” elnevezésű kampányának lényege: a cég weboldalán bárki javasolhat funkciókat egy jövőre megjelenő mobilhoz. A ZTE azt mondja, hogy

„miért kéne egy ismeretlen szervezetben dolgozó, tök random fejlesztő ötleteit elfogadni, és úgy alkalmazni azokat, mintha a legjobbak lennének”.

Azon kívül, hogy a tömeggyártás mindig is így működött, ezt nyilván nem egy kötelező program, de a ZTE szerint ezen lehetne változtatni.

Éppen ezért a gyártó weboldalán futó, erre a célra indított fórumokat lehet spammelgetni az ötletekkel, amelyek persze csak akkor mennek valamire, ha a többi felhasználó szavaz rájuk. A gyártó azt ígéri, hogy a legjobb, legnépszerűbb elképzeléseket a megvalósulás esetén 1500 dollárral jutalmazzák, plusz a kiválasztottak elutazhatnak a következő CES-re is Las Vegasba.

Mondjuk ez barátok között is közel félmillió forint, szóval egy kis ötletelést akár meg is érhet.

De mielőtt odapörkölnétek a fluxus kondenzátort, a háromba hajtható flexibilis kijelzőt, illetve a bőr alá ültethető, föld energiával működő személyes kommunikátor nyilvánvalóan zseniális ötletét, van itt pár dolog, amit észben kell tartani.

  • Az ötletnek kifejezetten mobil termékhez kell kapcsolódnia,
  • olyat lehet csak álmodni, ami megvalósítható 2017 során,
  • illetve a végterméknek megfizethetőnek kell lennie.

Na, így már rögtön más a helyzet, és nagyobb a kihívás.

Ettől függetlenül nem tűnik az egész rossz ötletnek, még ha a ZTE jövőre egészen biztos marketing célokra is fogja felhasználni az egészet. A kérdés csak az, hogy amikor jövőre bemutatják a világ első közösségi alapon létrejött mobilját, akkor az valóban egy különleges darab lesz-e, vagy kiderül, hogy mégsem nekünk való a mobilok tervezése. Ti milyen telefont raknátok össze szívesen ezek alapján?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik