Mobil

5 titkos Google Maps tipp a nyárra

Öt kevésbé ismert funkció, amivel még hatékonyabban navigálhatsz el úti célodhoz.

A Google Maps mindent tud, ami az alap navigáláshoz szükséges. Az összes mobilos operációs rendszerhez elérhető, hangutasításos, turn-by-turn navigáció, a böngészős verziója komplett utak megtervezésére használható, a tömegközlekedési infók is a részét képezik, és egyre több cég tölti fel elérhetőségét a térképadatok közé. Most jöjjön pár kevésbé ismert képessége, hogy még profibb Google Maps használó legyen belőled!

1. Keress rá desktopon

Ez a lehetőség saját tapasztalatból adódik: nem egyszer indulok el késve a célom felé, amikor az is elrabol az ember idejéből pár percet, míg begépeli a címet az alkalmazásba. Ez a kapkodás könnyen megelőzhető, ha indulás előtt otthon, nyugiban, a böngészőben megnyitott Google Maps-be beírod a keresett helyet, így a mobilon a keresőmezőbe már ott fog várni, amikor arra kerül a sor. Ehhez persze az kell, hogy ugyanazt a fiókkal használd mind a két helyen. Plusz tipp: a közterület típust fölösleges begépelni, elég a név, és a szám. (pl. Kresz Géza utca 38. helyett Kresz 38.)

2. Egy ujjas zoomolás

A pinch zoom, azaz az ujjhegyekkel végzett közelítés valószínűleg jól ismert funkció mindenki számára. Ez a művelet két kezet követel meg, hiszen az egyik kézzel a mobilt tartod, a másikkal meg csippentesz. Ez főleg akkor okoz gondot, ha gyalogosan, buszon, metrón állva keresek valamit a térképen. A megoldás az egy ujjas zoomolás, ami elsőre úgy megy, mintha az alap zoomolást alkalmaznád.

Dupla koppintás a térképre, ezután azonban ne engedd fel az ujjadat róla, hanem a kijelzőn tartva mozgasd fel és le. Mágia!

3. Street View mobilon

Az Utcakép egy zseniális találmány, de mobilon nem annyira egyértelmű, hogy hogyan hozható elő. Ha beírsz egy címet a térképre, vagy annak hosszú megnyomásával elhelyezel egy jelölőt (ez a jellegzetes piros ikon), akkor a bal alsó sarokban rögtön megjelenik egy téglalap alakú kis kép. Ennek megérintésével azonnal felfedezheted a környéket az Utcakép segítségével. Ugyanez akkor is megtalálható, ha alulról felhúzod a címet tartalmazó információs sávot, ahol a kép nagyobb méretben fog megjelenni. Tipp a tippben: ha ezen az oldalon lentebb görgetsz, egy virtuális vonalzót is találsz, amivel távolságot mérhetsz a térképen.

gmaps_tippek_02

 

4. Menj át offline-ba

Ha spórolnál az adatokkal, akkor mentsd le a kívánt térképszelvényt a mobilodra. Ennek úgy is nekiláthatsz, hogy az oldalsó menü (három vízszintes csík jelzi) megnyitása, majd az „Offline területek” opció kiválasztása után a jobb alsó sarokban lévő plusz jellel szépen beállítod (pinch zoom!), hogy mely részre van szükséged. Ugyanez úgy is kivitelezhető, hogy egy adott cím információs oldalán a jobb felső sarokban elhelyezett, három pöttyel jelölt menüt választod, ott pedig az „Offline terület letöltésére” nyomsz.

gmaps_tippek_01

5. Nézd meg, hogy hol jártál!

Vannak azért előnyei is, hogy a Google minden lépésedet figyeli. A Maps Timeline (Idővonal) oldala gyönyörűen rendszerezve, éves, havi, vagy akár napi bontásban megmutatja, hogy mikor, hol jártál. A bal felső sarokban választhatod ki az időintervallumot, alul pedig további infókat kapsz arról, hogy merre jártál a napokban. Mindez csak akkor működik, ha a Helyelőzmények funkció aktív, amit itt egyébként ki is kapcsolhatsz, ha nem szeretnél többet szembesülni azzal, mennyi mindent tud rólad a Google.

Google_maps_idovonal

Ajánlott videó

Olvasói sztorik