Mobil

Az USA-ban már megtorpant a Pokémon Go lendülete

Őrületes lejtmenetben a Pokémon Go, hiszen egyetlen hét leforgása alatt 3 millió játékost veszített. Igaz, ezt 25 millióból, szóval valójában még mindig rengetegen játsszák.

Az elmúlt napokból még a szennyvízcsatornából is a Pokémon Go ömlött, és az utcák tele lettek hordákban vadászó emberekkel, akiknél nem bunkósbot, hanem okostelefon van. Mindenki a Pokémonokat próbálta becserkészni, és már az első haláleseten is túl vagyunk, amire egyébként sajnos azt lehet mondani, hogy természetes velejárója az ilyen mértékű hype-nak. De vége lesz belátható időn belül ennek a fura őrületnek?

Máris túl a csúcson

Úgy néz ki, hogy igen, mivel a július 14-én, vagyis a piacra kerülés utáni első hét végén elérkezett csúcspont után fokozatos csökkenést figyelhetünk meg, ami azt jelenti, hogy az akkori 25 millió helyett már hat nappal később, tehát július 20-án is “csak” 22 millióan bóklásztak az utcákon Pokémonokat keresve. A napi felhasználói létszám jól követhető a SurveyMonkey grafikonján, ami a vízszintes tengelyen a napokat, a függőlegesen pedig a napi aktív felhasználói számot mutatja.

pokemon dau

Érdemes azonban megnézni a letöltésekkel kapcsolatos grafikont is, ami azt mutatja, hogy a megjelenéskor volt a legnagyobb az aktivitás, utána pedig folyamatosan csökkent az érdeklődés, és bő két hét alatt egész alacsony számot láthatunk az induláshoz képest, bár ez valahol érthető is.

pokemon letoltes

És mit jelent mindez a gyakorlatban? Azt mindenképpen, hogy a Pokémon Go az összes eddigi rekordot megdöntötte, hiszen ami a korábbi üstökösöknek csak hónapok alatt jöttek össze, azt a bóklászós játék egyetlen hét leforgása alatt abszolválta. Ugyanakkor a nagymértékű esés azt is jelentheti, hogy az érdeklődés fokozatosan csökken, és hamarosan kicsontozódnak azok, akik nem akarják térdig járni a lábukat egy-egy ritkább jószágért. Meg amúgy is, minden csoda 3 napig tart.

A tőzsde is észbe kapott

Persze a mai napig megállás nélkül jönnek az infók a játék teljesítményéről, de azt pontosan nem lehet tudni, hogy hányan töltötték le eddig. Android alatt a Play Store „számlálója” az iránymutató, ami azt mutatja, hogy 50 millió felett jár a Pokémon Go. Japán után folytatódik a terjeszkedés, egyre több nagy európai piacon is tölthető, legutóbb Franciaország lépett be a ringbe.

Pénzügyileg eddig a Nintendo volt a legjobb helyzetben, mivel a cég részvényei óriási emelkedést mutattak, pedig nem is egyedül hozzá tartozik a játék (a Pokémon Company 32 százaléka a japánoké). Mindez nagy nehezen a tőzsde számára is világos lett, aminek következtében hirtelen 17 százalékot csökkent a Nintendo papírok értéke, ami egy 6,4 milliárd dolláros értékcsökkenést jelent. Elindult tehát a kijózanodás, ami egészen addig nem lesz látványos, amíg meg nem jelenik a világ összes fontos országában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik