Mobil

Nem szereti a szemüvegeseket a Galaxy Note 7

Az ujjlenyomat-olvasó után itt az írisz-szkenner, de csak akkor, ha nem viselünk okulárét.

A Samsung Galaxy Note 7 egyik remek tulajdonsága, hogy írisz-szkennert tartalmaz. Bár egyes Windows 10 mobilokon már kísérleteztek a technológiával, a Microsoft rendszerét futtató telefonok nem igazán terjedtek el széles körben, ezért sokan most találkoznak majd először ezzel a valóban jóféle tulajdonsággal. A lényeg az, hogy most már nem kell PIN kódokat bepötyögni, biztonsági ábrákat rajzolgatni, de akár az ujjlenyomat-olvasót is kihagyhatjuk, elég csak az arcunk elé emelni a mobilt, és egy mély, James Bondot megszégyenítő szemvillantást vetni rá ahhoz, hogy feloldjuk a kijelzőt. Viszont a jelek szerint a Samsung által nemsokára bemutatott megoldásban vannak még bakik.

Habár az ujjlenyomat-olvasóval összehasonlítva tényleg nagyon gyorsan dolgozik a szkenner, azért akadnak korlátai, így például az, hogy csak 25-35 centiről (az archoz képest) tud megfelelően működni, és ahogy a képen is látszik, használat előtt közli a tulajdonossal, hogy a szemüveg befolyásolhatja a végeredményt. Ugyanez a helyzet a kontaktlencsével és a direkt napsütéssel is, tehát ha valaki szemüveges/kontaktlencsés és tűz a nap a szkennerbe, akkor simán előfordulhat, hogy nem jön el a kívánt hatás.

Kép: Weibo
Kép: Weibo

Mindez valószínűleg a vissza tükröződés, illetve a fénytörés miatt van, de nem tudni, hogy mennyire befolyásolja az írisz-szkenner működését. Elképzelhető, hogy csak ritkás esetekben sikertelen az azonosítás, de a gyártó a figyelmeztetéssel elébe szeretne menni a reklamációknak, és az is megeshet, hogy sokkal nagyobb a hibaszázalék. Ám ha az vesszük, hogy az ujjlenyomat-olvasók sem tökéletesek, hiszen nedves bőrnél hajlamosak problémázni, ám ez mégsem zavarja a felhasználókat, akkor nincs különösebb probléma. De mint minden hasonló jellegű fejlesztés, idővel egyre tökéletesednek majd, és már nem lesz gond sem a víz, sem a szemüveg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik