Mobil

Mit tehetsz, ha a Balatonba esik a telefon?

A víz nem játék, ezt már Hofi is megmondta, és azóta az Apple is tudja. Persze az iPhone-ból továbbra lem lesz búvár, de egy új funkció segít előre jelezni a bajt. Bónuszként azt is eláruljuk, mit tegyen, ha beütött a vízkár.

Elsőként jöjjön egy örömteli hír a témában, aztán rámegyünk az általános jótanácsokra. Rengetegszer írtunk már a telefonok fulladásos haláláról, és arról, hogy mennyire veszélyes a vízzel való érintkezés. Ugyanakkor a folyadékba esett telefonok esetén nagyon sokszor folyamodnak ahhoz a megoldáshoz, hogy azonnal ráteszik töltőre, mivel a készülék kijelzője jellemzően elsötétül a víz után. Holott pont a töltés az, ami az egyik legrosszabb, ami a nedves eszközzel történhet.

De mi van akkor, ha a telefon szól a gazdájának, hogy ugyan ne dugj már belém drótot, mert víz érte a bejáratot? Amennyiben ez így történik, akkor az van, hogy jó eséllyel iOS 10-et használunk, ami intelligensen jelzi, hogy nem járható út a töltés, mert a csatlakozóban víz van. Azok, akik hozzáférnek az iOS 10 bétához, jelezték, hogy a frissített operációs rendszer egyik új funkciója a vízérzékenység, és ennek köszönhetően figyelmezteti a felhasználót, ha kissé sok a nedvesség odabent.

iphone víz

Alapvetően egyébként annyi történik, hogy a rendszer szól, ha folyadék jelenlétét érzi, és javasolja, hogy nem kellene semmit csatlakoztatni addig, amíg ki nem szárad. Ezzel megakadályozhatóak a még nagyobb károk. Azok viszont, akik régebbi iPhone-nal rendelkeznek, feleslegesen örülnek az új tulajdonságnak, hiszen az csak iPhone 6s, 6s Plus, és SE telefonokkal működik együtt, illetve a majd későbbiekben érkező készülékekhez lesz elérhető.

Egyébként mit kell tenni, ha nedvesség éri a telefont?

Ugyan van néhány olyan készülék, ami bizonyos szintig víz-, vagy legalábbis cseppálló, a legtöbb mobilnak árt, ha folyadék kerül bele. Ilyenkor többek között tönkremehet az akku, meghibásodhat a kijelző, de ha a nedvesség eljut a belső nyomtatott áramkörökig, akár rövidzárlatot is okozhat, ami az egész telefon “halálához” vezet. Ezért, ha a mobilra rázúdul egy kiadós nyári zápor, egy pohár víz, vagy esetleg belepottyantjuk a Balatonba, ezeket kell azonnal megtenni:

  • Természetesen rögtön ki kell szedni a vízből, tócsából, vagy egyéb folyadékból.
  • Rögtön kikapcsolni (a legjobb, ha eltávolítható akkus telefon esetében kipattintjuk a hátlapot és kikapjuk az áramforrást, ennyivel is gyorsabb a folyamat).
  • Amennyire lehet, szétszedni (hátlap le, akku ki, SIM és memóriakártya szintén ki).
  • A külső borításon látható és elérhető helyeken a vizet felitatni (nem törölgetni, akkor csak maszatolunk és még beljebb tömködjük a nedvességet, ráadásul akár a törlőrongy szálait is beletuszkoljuk a mobilba, inkább simán itassuk fel a nedvességet papírtörlővel, WC papírral, zsebkendővel).
  • Most jön a legjobb trükk, ami még sokszor menthet a helyzeten: egy adag rizsbe (természetesen szárazba, nem a kínai büféből vásárolt főttbe), vagy ha van otthon, egy adag szilikonos macskaalomba (naná, hogy nem használtba) kell beburkolni, majd egy zacskóban, dobozban ezt a “mixet” száraz helyre tenni legalább egy napra. A rizs, de főleg a szilikonos alom hihetetlenül jól szívja fel a környező nedvességet, ezért zárt helyen a készülék belsejéből is magához rántja a vizet.
  • Bármennyire is kíváncsiak vagyunk, túlélte-e a telefon a kalandot, bírjuk ki, és ne kapcsoljuk be legalább egy napig.
  • Ha a türelmi időszak végén a telefon működik, nyertünk. Azért figyeljünk rá még egy ideig, nem melegszik-e túlzottan normál használat, esetleg töltés közben, ez esetben újra kikapcs, és irány a szerviz.
  • Ha nem kapcsol be, vagy rendellenesen működik, nincs értelme tovább próbálkozni, irány a szerviz.
  • Bónusz jótanács: nem érdemes a szervizben hantázni arról, hogy “én nem is tudom, mi történt, egyszer csak elromlott” – az akkun és a telefonban lévő indikátorok nedvesség hatására elszíneződnek, így a szakértők azonnal tudni fogják, hogy úszott vagy ázott a készülék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik