Mobil

A Facebook olyasmivel készül, amire mindig is vágytál

Horváth Balázs
Horváth Balázs

újságíró. 2016. 07. 11. 14:44

A titkos, önmegsemmisítő üzeneteket még maga a Facebook sem képes elolvasni.

Egy ideje már nem kérdéses, hogy a Messenger a Facebook egyik, ha nem a legfontosabb szolgáltatása. Megállás nélkül érkeznek hozzá az új funkciók, kiegészítések, emoji készletek, pénzküldési lehetőség, a videóhívó funkció, a GIF-ek támogatása, stb. Furcsa módon pont az a lehetőség maradt ki eddig, ami miatt a Snapchat annak idején ismertté vált, és amit több chat app is aktívan használ: a titkos üzenetek küldése.

Titkos üzenet….

Ez hamarosan megváltozik, mivel már tesztelési fázisban van a Messenger üzenetek végpontok közötti titkosítása. Ez azt jelenti, hogy a két felhasználó között zajló beszélgetést csak és kizárólag a felek olvashatják majd el, ahhoz még maga a Facebook sem férhet hozzá. Ez a funkció azt is megengedi, hogy az elküldött üzenetet időzítővel lássuk el, aminek letelte után az megsemmisíti önmagát.

A titkos beszélgetés elindítása nem automatikus, azt a felhasználónak külön be kell kapcsolnia, ahogy a videón is jól látható. Mivel a Messenger párhuzamosan több készüléken is futhat, illetve oda megérkezhetnek az üzenetek, ezért a titkosítottak kizárólag egyetlen eszközön jelennek meg, ami érthető, hiszen egyéb esetben a „végpontok közötti” kifejezés teljesen érelmét vesztené.

A sexchat új csatornája (is) lehet

Az ilyen módon indított beszélgetések során nem használható a Messenger összes funkciója. Aki titkolózna, annak így le kell mondania a cicás (és minden egyéb) GIF fájlok küldéséről, de videók sem mehetnek ilyenkor át, ahogy fizetést, egyéb tranzakciókat sem lehet bonyolítani ebben az üzemmódban.

A Facebook szerint olyankor érdemes aktiválni a funkciót, amikor érzékeny adatot küldünk valakinek. Ilyenek lehetnek egy bankszámla adatai, üzleti információk, betegséggel, egészségügyi állapottal összefüggő tények, és a FB ugyan szemérmesen elhallgatja, de nyilván pikáns fotókat, üzeneteket is gyakran kell majd továbbítaniuk a szervereknek.

Az új lehetőséget jelenleg felhasználók egy szerencsés csoportja teszteli, a széles körű bevezetés hamarosan, több lépcsőben történik majd meg.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.