Mobil

Itt az új Instagram-gyilkos alkalmazás

A Prisma egy pillanat alatt látványos művészi felvételeket varázsol a fotókból.

Időnként akad ugyan pár trónkövetelő, de a mobilos fotók megosztásában továbbra is az Instagram az egyeduralkodó. A Facebook birodalomhoz tartozó szolgáltatás egyik fő erőssége a fotók különböző szűrőkkel, filterekkel való ellátása, amelyekkel még a legsemmitmondóbb fotó is elviselhetővé tehetők. A Prisma ugyanezt tudja, csak ezerszer látványosabban.

Legyél Van Gogh, Picasso, vagy Mondrian!

Az orosz fejlesztők által kiagyalt app ugyanis nem egyszerűen egy új réteget húz a fényképre, hanem egy-egy művészeti stílus alapján teljesen újra formálja azt. A folyamat egy az egyben úgy megy, mintha az ember Instagramot használna, ami nem véletlen, hiszen így mindenki tudja, miért, hova kell nyúlni. A fotó kiválasztása, esetleg megvágása után alul megjelennek a stílusok és mehet is a kísérletezgetés.

Prisma_screenshot_app_cikk

Ha kiválasztunk egyet, akkor az app pár másodperc alatt elvégzi az átalakítást, ami után a kép jobbra-balra simításával egy 100 százalékos skálán finomíthatjuk az effekteket – ha akarjuk. A végeredmény megosztható az (figyelem!) Instagramon és persze a Facebookon. A kínálat már most bőséges, mivel 40 stílussal bíbelődhetünk, de a készítők szerint folyamatosan érkezni fog az utánpótlás.

Az androidos is verzió is közeledik

A Prisma nemcsak képességei, hanem a mögötte dolgozó technológia miatt is különleges. Ahogy korábban már szó volt róla, az átalakítás során egy teljesen új fotó készül, amit mesterséges intelligenciát használó algoritmusok végeznek el. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az alatt a pár másodperc alatt több különálló szerver együttes kapacitása lódul meg. A folyamat során a Prisma nem „látja” és nem is tárolja a képet, mivel azt ők csak egy adathalomként kapják és úgy is adják vissza a felhasználónak.

A lényeg persze a végeredmény, ami valóban bámulatos. A Prisma rövid idő alatt hihetetlenül népszerűvé vált, és a pár héttel ezelőtti indulása óta már több millió letöltést kapott. A villámgyors terjedést jól segíti az Instagramon való megosztás, ahol így maguk a képek viszik az alkalmazás hírét. Egyelőre kizárólag iPhone-ra érhető el az ingyenes app, Androidra pedig még ebben a hónapban érkezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik