Mobil

Itt az új Instagram-gyilkos alkalmazás

Horváth Balázs
Horváth Balázs

újságíró. 2016. 07. 10. 12:02

A Prisma egy pillanat alatt látványos művészi felvételeket varázsol a fotókból.

Időnként akad ugyan pár trónkövetelő, de a mobilos fotók megosztásában továbbra is az Instagram az egyeduralkodó. A Facebook birodalomhoz tartozó szolgáltatás egyik fő erőssége a fotók különböző szűrőkkel, filterekkel való ellátása, amelyekkel még a legsemmitmondóbb fotó is elviselhetővé tehetők. A Prisma ugyanezt tudja, csak ezerszer látványosabban.

Legyél Van Gogh, Picasso, vagy Mondrian!

Az orosz fejlesztők által kiagyalt app ugyanis nem egyszerűen egy új réteget húz a fényképre, hanem egy-egy művészeti stílus alapján teljesen újra formálja azt. A folyamat egy az egyben úgy megy, mintha az ember Instagramot használna, ami nem véletlen, hiszen így mindenki tudja, miért, hova kell nyúlni. A fotó kiválasztása, esetleg megvágása után alul megjelennek a stílusok és mehet is a kísérletezgetés.

Ha kiválasztunk egyet, akkor az app pár másodperc alatt elvégzi az átalakítást, ami után a kép jobbra-balra simításával egy 100 százalékos skálán finomíthatjuk az effekteket – ha akarjuk. A végeredmény megosztható az (figyelem!) Instagramon és persze a Facebookon. A kínálat már most bőséges, mivel 40 stílussal bíbelődhetünk, de a készítők szerint folyamatosan érkezni fog az utánpótlás.

Az androidos is verzió is közeledik

A Prisma nemcsak képességei, hanem a mögötte dolgozó technológia miatt is különleges. Ahogy korábban már szó volt róla, az átalakítás során egy teljesen új fotó készül, amit mesterséges intelligenciát használó algoritmusok végeznek el. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az alatt a pár másodperc alatt több különálló szerver együttes kapacitása lódul meg. A folyamat során a Prisma nem „látja” és nem is tárolja a képet, mivel azt ők csak egy adathalomként kapják és úgy is adják vissza a felhasználónak.

A lényeg persze a végeredmény, ami valóban bámulatos. A Prisma rövid idő alatt hihetetlenül népszerűvé vált, és a pár héttel ezelőtti indulása óta már több millió letöltést kapott. A villámgyors terjedést jól segíti az Instagramon való megosztás, ahol így maguk a képek viszik az alkalmazás hírét. Egyelőre kizárólag iPhone-ra érhető el az ingyenes app, Androidra pedig még ebben a hónapban érkezik.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 7.
A kormány bevándorlásról szóló plakátja a főváros VIII. kerületében, a Hungária körúton 2015. június 7-én. Több helyen megrongálták a plakátokat, ezért a Fidesz feljelentést tesz bűncselekményre felbujtás miatt. Németh Szilárd, az országgyűlési képviselője felszólította Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét és párttársait, hogy "ne uszítsák tovább az embereiket ilyen agresszív és törvénytelen cselekedetek elvégzésére".
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.