Mobil

Perelik a Snapchatet, mert túl könnyű vele szexre találni

Disney rajzfilmek szexuálisan félreértelmezett jelenetei miatt perel egy 14 éves fiú nagyon felháborodott édesanyja.

A Snapchat kapott a nyakába egy jó kis pert azért, mert állítólag túl könnyű rajta szexuálisan explicit tartalmakra bukkanni, melyek ráadásul úgy ugranak a gyerekek elé is, hogy semmiféle figyelmeztetés nem történik előttük. Attól persze most nagyvonalúan tekintsünk el, hogy a legtöbb fiatalkorú egyébként is azonnal rákattint bármire, aminél ki van írva, hogy korosztályos tartalom.

A Snapchat elleni keresetet egy aggódó kaliforniai édesanya nyújtotta be 14 éves fia védelmében, mondván, a Snapchat Discover csatorna a Buzzfeed külső hivatkozása formájában egy elég egyértelműen szexuális cikket dobott a fiatal elé. Hozzá kell tenni, hogy a cikk címe ez volt: “23 kép, melyek túl valóságosak, ha valaha is szexeltél pénisszel“. Az anyag nagyon röviden annyi, hogy mindenféle Disney rajz-és animációs filmek jelenetei láthatóak benne, melyekre hol erőltetetten, hol találóan rá van húzva egy-egy szituáció, melynek valóban erősen erotikus felhangja van.

snapchat disney poresz
A hivatkozott cikknél ehhez a képhez például ez van írva: “amikor durvábban végez, mint ahogy gondoltad” – a kép önmagában ártatlan, hiszen így szerepel a rajzfilmben is, a szöveggel együtt viszont valóban érdekes színezetet kap.

A bírósági kereset viszont ebből az egy esetből kiindulva már tartalmazza azt is, hogy a Discover túl sokszor dob sikamlós témákat anélkül, hogy figyelmeztetné a szülőket, ez pedig sérti a kommunikációs tisztesség törvényét. “Szülők milliói vannak az Egyesült Államokban, akiket nem figyelmeztet senki, hogy a Snapchat támogat és közöl mélyen szexuális és sértő tartalmakat a gyerekek felé”, írja a kereset. Aztán még azt is kifejti, hogy emiatt a szolgáltatás maga a pokol, ami a gyermekek biztonsága elé sorolja a saját anyagi hasznát, és ez így nincs rendjén.

Az App Store-ban egyébként a Snapchat a besorolásnál minimális feltételként a 12 év felettieket célozza, kiemelve, hogy ritkán előfordulhatnak a felületén visszafogott szexuális tartalmak, meztelenség, káromkodás, illetve alkoholra és drogokra való utalások. Magának a Snapchatnek a felhasználási feltételei között viszont 13 év van megadva minimumként. Az ellenben tény, hogy olykor bizony valóban bekerülhetnek felnőttebb témák az ajánlórendszerbe, és figyelembe véve, hogy Amerikában lévő keresetről beszélünk, a felperesek valószínűleg anyagilag pozitívan jönnek ki a dologból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik