Mobil

Perelik a Snapchatet, mert túl könnyű vele szexre találni

Rátfai Gábor
Rátfai Gábor

újságíró. 2016. 07. 09. 14:02

Disney rajzfilmek szexuálisan félreértelmezett jelenetei miatt perel egy 14 éves fiú nagyon felháborodott édesanyja.

A Snapchat kapott a nyakába egy jó kis pert azért, mert állítólag túl könnyű rajta szexuálisan explicit tartalmakra bukkanni, melyek ráadásul úgy ugranak a gyerekek elé is, hogy semmiféle figyelmeztetés nem történik előttük. Attól persze most nagyvonalúan tekintsünk el, hogy a legtöbb fiatalkorú egyébként is azonnal rákattint bármire, aminél ki van írva, hogy korosztályos tartalom.

A Snapchat elleni keresetet egy aggódó kaliforniai édesanya nyújtotta be 14 éves fia védelmében, mondván, a Snapchat Discover csatorna a Buzzfeed külső hivatkozása formájában egy elég egyértelműen szexuális cikket dobott a fiatal elé. Hozzá kell tenni, hogy a cikk címe ez volt: “23 kép, melyek túl valóságosak, ha valaha is szexeltél pénisszel“. Az anyag nagyon röviden annyi, hogy mindenféle Disney rajz-és animációs filmek jelenetei láthatóak benne, melyekre hol erőltetetten, hol találóan rá van húzva egy-egy szituáció, melynek valóban erősen erotikus felhangja van.

A hivatkozott cikknél ehhez a képhez például ez van írva: “amikor durvábban végez, mint ahogy gondoltad” – a kép önmagában ártatlan, hiszen így szerepel a rajzfilmben is, a szöveggel együtt viszont valóban érdekes színezetet kap.

A bírósági kereset viszont ebből az egy esetből kiindulva már tartalmazza azt is, hogy a Discover túl sokszor dob sikamlós témákat anélkül, hogy figyelmeztetné a szülőket, ez pedig sérti a kommunikációs tisztesség törvényét. “Szülők milliói vannak az Egyesült Államokban, akiket nem figyelmeztet senki, hogy a Snapchat támogat és közöl mélyen szexuális és sértő tartalmakat a gyerekek felé”, írja a kereset. Aztán még azt is kifejti, hogy emiatt a szolgáltatás maga a pokol, ami a gyermekek biztonsága elé sorolja a saját anyagi hasznát, és ez így nincs rendjén.

Az App Store-ban egyébként a Snapchat a besorolásnál minimális feltételként a 12 év felettieket célozza, kiemelve, hogy ritkán előfordulhatnak a felületén visszafogott szexuális tartalmak, meztelenség, káromkodás, illetve alkoholra és drogokra való utalások. Magának a Snapchatnek a felhasználási feltételei között viszont 13 év van megadva minimumként. Az ellenben tény, hogy olykor bizony valóban bekerülhetnek felnőttebb témák az ajánlórendszerbe, és figyelembe véve, hogy Amerikában lévő keresetről beszélünk, a felperesek valószínűleg anyagilag pozitívan jönnek ki a dologból.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.