Mobil

Kipróbáltuk a világ első hőkamerás mobilját

A CAT S60 különleges kamerája egy teljesen új világot tárt fel előttünk.

Az elsőség megszerzése egyre értékesebb és egyben nehezebb ügy az okostelefonok világában. 2016-ra nagyjából minden területen megtörténtek a nagy innovációk, ezért is ritka, hogy egy gyártó valamiben ismét első tud lenni. A strapabíró mobiljairól jól ismert CAT mégis talált egy olyan területet, amiben nagyot guríthat, ez pedig a hőkamera használata.

Ütheted, vághatod, merítheted

Az S60 az idei Mobile World Congress után végre itthon is megmutatta magát, mivel július közepétől indul a hazai forgalmazása. Pár percet eltölthettünk a társaságában, amiből elsőként azt állapítottuk meg, hogy a DJ-k, űrhajósok, színházi ügyelők egészen biztosan szívükbe zárják majd, mivel rengeteg gomb, retesz, kapcsoló található rajta, plusz meglepően igényes a kialakítása.

SONY DSC

A telefont egy öntöttvasból készült ház védi a behatásoktól, ami azt is jelenti, hogy közel két méter magasságból következmények nélkül leejthető a betonra. Az S60 a katonai szabványok mellett a vízállóságban is többet tud, mint eddig, hiszen akár 5 méteres mélységben is használható egy órán át. Ha az ember valóban amellett dönt, hogy ezzel búvárkodik, akkor érdemes az alul-felül elhelyezett kapcsolókat aktiválni, ami lezárja a hangszórók réseit.

Meglepően sok felfedezni való van az S60-on: ilyen a SIM és memóriakártyát rejtő ajtócska, az oldalt lévő SOS gomb, vagy a felső részen található méretes dudor. Ez a telefon igazi nagy dobása, a FLIR által szállított hőérzékelő kamera. Volt bennünk némi kétség az egész működőképességét illetően, de ez valóban azt tudja, amit a CAT mond: érzékeli a környezetben található tárgyak, személyek felületi hőmérsékletét. Gyorsan le is videóztuk, hogy működik mindez élőben, nézzük is meg, aztán folytatjuk szövegesen.

Hőmérő mobil

Ehhez el kell indítani egy speciális kamera alkalmazást és máris feltűnnek a kékben, narancsban, illetve ezek variációiban pompázó képek. A szoftver a megjelenítés mellett konkrét hőmérsékleti adatokkal is szolgál, így például simán megállapíthattuk az újságíró kollégák testhőmérsékletét. Vagy bevizsgálhatunk egy bögre forró kávét, felfedezhetünk egy sötét ketrecben megbújó nyuszit (ez valóban megtörtént), és azt is megnézhetjük, hogy hol melegedik legjobban a notebookunk.

Ebből jól látszik, hogy a hőkamera elég sok helyen bevethető: láthatóvá teszi, ha rossz az ablak szigetelése, ellenőrizhetők a túlmelegedő autóalkatrészek, elektronikai berendezések, de akár állatorvosoknak is jól jöhet egy beteg állat vizsgálata előtt. A gyártó elég komolyan vette a teszteket, és olyan szakma képviselőinek adta oda az S60-ast, mint a vízvezeték-szerelők, lóidomárok, építészek, tűzoltók, parkőrök.

Bőven van tehát potenciál a mobilban, ami hardveres képességeit tekintve egy átlagos, középkategóriánál kicsit magasabb szintet képvisel. A CAT S60 hamarosan tesztre is érkezik hozzánk, ami után alaposan kivesézzük, hogy mi mindenre lehet még használni.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Ajánlott videó

Olvasói sztorik