Mobil

Botrány: profi kamerával lőtték a mobilos promófotót

Természetesen szó sincs szándékos ügyeskedésről, csak a fotós éppen egy vízéren állt, és összekeverte a telefont egy profi fényképezőgéppel.

A Huawei feltöltött egy képet a Google+-ra, ami mellé azt írta, hogy milyen csodálatos fotót sikerült lőni a a P9 duplakamerás Leica fényképezőjével úgy, hogy közben még elég gyér volt a megvilágítás, illetve arra buzdította a felhasználókat, hogy ők is csináljanak hasonlóan csodaszép napkeltés fotókat.

Azzal azonban nem számoltak a Huawei marketingesei, hogy a Google+ tárolja az EXIF adatokat, és mit ad isten, kiderült, hogy a fotó az életben nem járt P9 közelében, sokkal inkább egy nagyjából 850 000 forintba kerülő Canon EOS 5D Mark III váz, és egy 550 000 forintos objektív segítségével készülhetett el.

Hoppá: a kép mellett bizony ott figyelnek az EXIF adatok.
Hoppá: a kép mellett bizony ott figyelnek az EXIF adatok.

Természetesen amint kiderült a stikli, a Huawei azonnal reagált, és finomított a megfogalmazáson, eszerint a képet nem Huawei telefonnal készítették, csak érzékeltették, hogy akár ilyesmi hangulatot is lehet fotózni a mobillal.

A kép profi technikával készült, miközben a Huawei P9 reklámját készítettük, és azért osztottuk meg, hogy inspirálja a közösségünket. Azóta rájöttünk, hogy világosabban kellett volna fogalmaznunk a fotó leírásának megfogalmazásakor. Elnézést kérünk, és eltávolítottuk a képet.

Azt azonban nem szabad hinni, hogy csak a Huawei próbált volna ilyesformán lavírozni egy kicsit a telefonos történelemben, hiszen 2012-ben a Nokia adott ki egy reklámfilmet, melyben a Lumia 920 képstabilizációs technikáját magasztalta az egekbe. Persze gyorsan kiderült, hogy a filmen egy videokamerát használtak, és nem a telefonnal készítették a remegésmentes mozgóképeket.

A legérdekesebb az egészben az, hogy a dupla Leica kamerás Huawei P9 tényleg egy jól sikerült, csúcskategóriás telefon, ami kifejezetten szép képeket képes lőni – remélhetőleg ez a baleset nem tompítja majd az emberek szemében a készülék valódi értékeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik