Mobil

Így óvd meg mobilodat a nyártól

A jelek szerint monszunszerű eső és hőségriadó idén nyáron is akad, és ez nem csak minket visel meg, de mobiljainkat és egyéb eszközeinket sem kíméli. Íme néhány tipp arra, mire figyeljünk.

Amikor jön az aktuális, nyári hőségriadó, lassan már mindenki betéve tudja, mit kell tennie: árnyékba húzódni, hidratálni, kerülni a zsíros ételeket és vigyázni a leégéssel. Ugyanígy tudjuk, mi a dolgunk egy felhőszakadáskor: nem állunk magányos fák alá, és gyorsan menedéket keresünk. De manapság már nem csak magunkat kell védeni az időjárás viszontagságaitól, hiszen mindenki zsebében ott a drága okostelefon, a táskákban figyel a tablet, laptop és egyéb kütyük, amik szintén megsínylik a hőséget, vagy épp az esőt.

Hő, ne nézz gután!

Elsőként nézzük, hogyan bírják eszközeink a hőséget. Bár természetesen működnek egy meleg nyári napon is, de érdemes megnézni, milyen működési hőmérsékleti intervallumot adnak meg a gyártók a kütyük csomagolásán, vagy használati utasításában. Ez általában mínusz 10-15 Celsius foktól plusz 40-50 környékéig terjed.

Könnyen mondhatnánk, hogy akkor a Szaharán kívül mindenhol rendben leszünk nyáron, ám ne felejtsük el, hogy a közvetlen napfény a megadott értékeknél jóval erősebben felforrósíthatja a felületeket (elég csak egy köztéri óra, vagy egy autó hőmérőjére gondolni, amely tűző napon jóval 40 fok fölötti értékeket mutat). Nézzük, milyen jellemző problémák adódhatnak eszközeinkkel a nagy melegben:

  • A hőtágulás jelensége miatt a belső alkatrészek károsodhatnak, az apró áramkörökben kontakthibák, zárlatok alakulhatnak ki, amitől akár teljesen használhatatlanná válik a készülék.
  • A közvetlen napfény tönkreteheti a folyadékkristályos kijelzőket, az apró cellák falai megrepednek, és ilyenkor alakul ki az ismerős látvány, amikor a panel “megfolyik”, a kijelző olvashatatlanná válik.

telefon-hoseg-02

Az teljesen egyértelmű, mit lehet tenni a fentiek megelőzésére. Ne hagyjuk közvetlen napfénynek kitéve eszközeinket, és ha lehetőség van rá, olyan helyeken se hagyjuk őket, ahol megáll, “befülled” a levegő. Nagy melegben inkább kapcsoljuk ki őket, ezzel is kímélve a belső mechanizmusukat. De mit tegyünk, ha már megtörtént a baj? A tönkrement kijelzővel szinte semmit, innen szinte biztos, hogy a szervizbe visz az utunk. Ha viszont egy hőségtől lelassult, vagy hibásan működő telefon vagy tablet az áldozat, még van remény.

  • Kapcsoljuk ki, lehetőség szerint vegyük ki az akkut és vigyük az eszközt hűvösebb helyre, árnyékba.
  • Várjuk meg, míg az normál, üzemi hőmérsékletre hűl, és utána próbáljuk bekapcsolni és felmérni a kárt.
  • Legyünk türelmesek, hagyjuk akár órákig pihenni a kütyüket, és semmiképp se siettessük a dolgot azzal, hogy hűtőbe, fagyasztóba tesszük: ezzel csak rontunk a helyzeten, az alkatrészek hirtelen összehúzódása több kárt okoz, mint hasznot.

Nézzük meg ugyanezt videón is, hogy mindenkinek… khm… beégjen a memóriájába.

A telefon ellensége, Puskás Zivatar

A kánikula mellett a hirtelen zivatarok, viharok és felhőszakadások is jellemzőek nyáron, és kényes eszközeinkre ilyenkor szintén nem árt vigyázni. Bár vannak már vízálló telefonok és tabletek, a mobilok többsége azért nem ilyen, és a borításuk résein, a csatlakozókon keresztül könnyen víz kerülhet az eszközök belsejébe. Ez szintén okozhat zárlatot, vagy korróziót, ami akár teljesen tönkre is teheti a kütyüt.

Ennek elkerülésére mindig zárt helyen tartsuk kényes eszközeinket, nagyobb esőben a farmer zsebe sem elég, hiszen ez is könnyen átázik. Végső esetben csavarjuk bele egy nejlonzacskóba, de használhatunk a mobilhoz testre szabott, vízálló tokot is. Figyeljünk rá, hogy az esőben hagyott eszközt ne rögtön az égi áldás elállása után kapcsoljuk vissza, hiszen ekkor a belsejében még pára formájában maradhat víz. Ilyenkor ismét a türelem az irányadó, száraz, jól szellőző helyen akár egy napig is hagyjuk pihenni a mobilt vagy tabletet, lehetőség szerint levéve a hátlapot, kiszedve az akkut és a különféle kártyákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik