Mobil

100 millió felhasználó fölött jár a Spotify

Rátfai Gábor
Rátfai Gábor

újságíró. 2016. 06. 21. 14:02

Az online zenetár úgy növekszik, hogy már a legnagyobb cégekkel játszik egy ligában.

A különféle szolgáltatások számára mindig fontos mérföldkövet jelent bizonyos felhasználói létszámok elérése, de míg például a Facebook esetében a milliárdos szám miatt durrognak a pezsgők, a Spotify esetében ennek tizede, vagyis a 100 millió is hatalmas őröm. Már csak azért is, mert ezzel a számmal is világelső a zenestreaming iparágban.

Fontos, hogy a 100 millió felhasználóból 30 millió a fizetős modellből jön össze, ami azt jelenti, hogy a Spotify tulajdonosai és alkalmazottai nem fognak egyhamar az utcára kerülni, már csak azért sem, mert egyre többen térnek át az ingyenes modellről a fizetősre, mert vonzóak az így kapható többletszolgáltatások. A Spotify növekedését pedig mi sem jelzi jobban, mint az, hogy míg korábban a Rhapsody és a Deezer versenytársa volt, mára már az Apple, a Google, és majdan az Amazon számára jelent konkurenciát. Utóbbi ugyanis még nem rendelkezik független zenei szolgáltatással de már dolgozik rajta.

Érdekesség egyébként, hogy az Apple Music (ami 2015-ben indult) és a Spotify jelenleg nem kioltják egymást, hanem együtt növelik taglétszámukat, ami azt is jelenti, hogy bőven van piac, amin lehet kereskedni a zenei szolgáltatásokkal. Ám míg a Spotify szinte a teljes bevételét a fizetős közönségből szedi (a nem fizetősök a reklámokból csak 10 százalékkal járulnak hozzá a bevételekhez), az Apple értelemszerűen egy több lábon álló cég, tehát máshonnan is tud befektetni.

Amit azonban nem lehet elvitatni, hogy a zenei szolgáltatások egyre népszerűbbek, és egy darabig még biztosan várható a növekedés, de nem szabad elfelejteni, hogy mindinkább arra törekszenek a gigacégek, hogy lefedjék az igényeket, így például boríthatja a piacot, ha majd megjelenik a Facebook Music (mondjuk). Onnantól pedig elég nehéz lehet a Spotify dolga, mert a bevételének 80 százalékát adja a zeneiparnak a jogdíjakért cserébe.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.