Mobil

Teljesen kikukázhatja az Androidot a Samsung

A Samsung Electronics szeretné lazábbra fűzni a kapcsolatát a Google-lel, ami leginkább abban nyilvánul meg, hogy a Tizen szoftvert részesítené előnyben az Android helyett, ami talán megijesztheti azokat, akik még emlékeznek az Android előtti időkre, és mondjuk a Samsung Star 2 nevet viselő ipari zsákutcára. De talán nem kell annyira megijedni, hiszen azóta eltelt néhány év, illetve a viselhető okoskütyük, illetve a tévék esetében már most is elég sok olyan eszköz teljesít szolgálatot, melyen a Samsung saját, nyílt forráskódú rendszere dolgozik.

“Ha nincs saját rendszered, nincs jövőd. A Tizen nem csak egy platform, amit mobileszközökhöz fejlesztettünk”, vallja a Samsung egyik fejese, akit azért nem lehet megnevezni, mert állítólag nincs hivatalosan felhatalmazva arra, hogy kommunikáljon a médiával. Ugyanez a vezető azt is megjegyezte, hogy a Tizen úgy fog száguldani, mint egy üstökös, ami végtére talán igaz is lehet, amennyiben sikerül valami olyasmit összehoznia a koreai cégnek, mint amit az Apple-nek sikerült az iOS-szel.

tizen

A Samsung az indiai piacon már próbára tette a rendszert az alacsonyabb árú telefonokkal, és azt találta, hogy a Z-brand, illetve a Tizen szoftver együtt jól szerepelt, és az első negyedévben 64 millió mobilt sikerült eladni, ami azt jelenti, hogy a Tizen abszolút versenyképes a konkurens platformokkal. Éppen ezért elképzelhető, hogy a cég az okosórák, a kamerák, és a tévék esetén is teljes mértékben saját rendszerre áll át, illetve úgy tudni, hogy egy bemutató erejéig Oroszországba invitálja a partnercégeket, hogy bemutassa a Tizen lehetőségeit.

Az IDC piackutató szerint a saját operációs rendszer akár már az év végéig is megszerezheti a viselhető kütyük frontján a 11,3 százalékot, míg az Android Wear, illetve az Apple Watch 21,4, valamint 49,4 százalékkal képviselteti magát. Ez persze még nem jelenti azt, hogy szélesebb körben, mobilok között is ilyen gyorsan összehozhat ekkora részesedést – ehhez leginkább az kell, hogy az alkalmazásfejlesztők is mihamarabb ráugorjanak a Tizenre. Mert hiába jó és gyors egy rendszer, ha nincs rajta Facebook, Instagram, Tinder, Fruit Ninja és minden egyéb olyan app, amit a felhasználók szinte rutinszerűen használnak az összes többi mobilon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik