Mobil

Végre azt csinálhatsz az iPhone-oddal, amit akarsz

Nincs többé felesleges alkalmazás, és hozzá tartozó ikon, mert amit nem használunk, az máris mehet a süllyesztőbe, és ha rájövünk, hogy mégis kellett volna, akkor sincs pánik.

Az Apple végre olyasmit adott a felhasználóknak, amiért már nagyon sokan esedeztek: az iOS 10 béta keretein belül lehetőséget biztosít arra, hogy a gyárilag telepített alkalmazásokat eltávolítsák a kezdőképernyőről iPhone-on, iPad-en, és iPod Touch-on.

Ez már csak azért is jó, mert elég sokan vannak, akik az előre telepített appok jelentős részét nem használják, és azt sem szeretik, ha az ilyen érintetlen ikonok ott vannak a  többi között, arról nem is beszélve, hogy a helyet is feleslegesen foglalják a játékok és fotómanipulációs alkalmazások elől. Az iOS 10 béta segítségével azonban nincs többé korpa, csak gyönyörű haj, vagy ha ez nem is igaz, legalább tisztább képernyőt és valamivel több háttértárat kapunk.

ios 10 beta cikk

Az ikonok törlésével a hozzájuk tartozó összes adat és konfigurációs fájl az enyészeté lesz, ám az Apple igyekszik mindenki biztosítani arról, hogy ezek az alkalmazások egyébként sem foglalnak sok helyet, hiszen az összes együtt megelégszik mindössze 150 megabájttal. De ha valaki mégis úgy dönt, hogy máglyára küldi őket, akkor érdemes tudnia, hogy ezeket az appokat törölheti: Calculator, Calendar, Compass, Contacts, FaceTime, Find My Friends, Home, iBooks, iCloud Drive, iTunes Store, Mail, Maps, Music, News, Notes, Podcast, Reminders, Stocks, Tips, Videos, Voice Memos, Watch App, Weather.

Apró kiegészítés, hogy a Contacts csak iPhone esetében távolítható el, és törlése nem vonja magával a kapcsolatok kukázását, a Music eltakarításával pedig nem használható többé a CarPlay, míg a News app csak az iOS 10 béta késői verziójában ikszelhető ki. Maga a takarítás rendkívül egyszerű folyamat, hiszen csak rá kell koppintani az adott ikonra, rövid ideig rajta tartani az ujjunkat, és amint elkezd mozgolódni, máris nyomhatunk az X-re, majd pedig a Home buttonra, hogy befejezzük a műveletet. A törölt alkalmazások mindegyike elérhető az App Store-ból, amennyiben a felhasználó később úgy gondolja, hogy mégis szüksége lenne rá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik