Mobil

Idén lelassul az iPhone-gyorsvonat

Az Apple lassít a generációváltó vonat tempóján, de kérdés, hogy miként reagálnak erre a vásárlók.

Megszoktuk már, hogy az okostelefonok újabb generációi jellemzően mindig tartalmaznak valami újdonságot a külalakban is, és meghatározott időtartam után alapvető változtatáson megy át a küllem, de úgy néz ki, az Apple szerint jobb az, ha ezek a nagyobb volumenű változások nem jönnek olyan gyakran, mint eddig. Eddig amolyan tikk-takk jelleggel fejlesztettek, tehát az egyik évben kijött egy új dizájn, a következőben pedig azt szinte teljesen megtartva a borítás alatt változtattak nagyobbat a hardver, vagy épp a funkciók tekintetében. Aztán megint jött egy külső ráncfelvarrás, egy évre rá újra belső turbózás, és így tovább.

Az almás cég tervei viszont a hírek szerint úgy néznek ki, hogy a gyártó egy évvel kitolja a teljes modellváltást az iPhone-ok esetében, ami azt jelenti, hogy eddigi kétéves ciklus inkább háromévessé válik. Szóval, ha valaki arra számít, hogy 2016 őszén egy teljesen új telefont kap, akkor lehet, hogy csalódni fog. Legalábbis ami a megjelenést illeti, mert hardveres tulajdonságokban azért nem marad érintetlen a telefon, igaz, a jack csatlakozó elhagyásán, a nagyobb munkabírású akkumulátoron és a kamera fejlesztésén kívül nem tudni őrületes tűzijátékról.

iphone cikk kep

Az Apple lépését magyarázza, hogy az okostelefonok funkcióinak fejlődése nem olyan mértékű, hogy emiatt folyton változtatni kellene a küllemen, és bárhonnan nézzük, lehet, hogy köze van hozzá annak a ténynek is, hogy az iPhone történetében először most kellett a gyártónak azzal szembesülnie, hogy kevesebb telefon ment el, mint korábban. A ritkásabb alakváltás főleg a beszállítókat érinti, így például Japánt, Tajvant, és az ázsiai piac egyéb szereplőit.

Kérdés, hogy miként reagálnak majd erre a lassulásra a vásárlók, akik többször éltek már az iPhone történelme alatt azzal a kritikával, hogy túl kevés az igazán szembeötlő újítás az egyes generációk közt, ugyanakkor azt még maga az Apple is úgy prognosztizálja, hogy várhatóan kevesebb telefon megy el idén, mint tavaly. A 2017-es évet viszont lehet, hogy érdemes várni, hiszen a Nikkei értesülései szerint ekkor nagyobb volumenű fejlesztés várható iPhone-fronton, mind kinézetet, mind pedig az organikus elektrolumineszcens kijelzőt illetően. Sőt, az érintésfüggő rezgések is összetettebbé válhatnak, köszönhetően az új, nagy teljesítményű motornak. Meglátjuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik