Mobil

Videó: ezért ne mobilozzon vezetés közben!

Ez a filmecske is csattanós bizonyíték azoknak, akik a szóbeli figyelmeztetésből nem értenek.

A The Mirror talált rá az alábbi videóra, amelyet egy autó dupla fedélzeti kamerája készített. Ezen láthatjuk a jármű előtt történteket és a sofőrt is egyszerre: utóbbi épp telefonon csacsog, miközben egy havas, jeges vidéki úton kanyarog. A mobil viszont annyira elvonja a figyelmét, hogy az egy kézzel tartott kormányt már hiába tekeri egy erősebb kanyarnál, a videó tanúsága szerint egy pillanat alatt kirepül az útra.

Nagy szerencséjére komolyabb baja nem esik, bár látható a sokkélmény az arcán – a puha föld és a hóréteg tompíthatta az ütközést, és az autó sem sodródik tovább, pedig nem sokkal messzebb épp egy facsoport és egy ház is komoly veszélyt jelentett volna.

Újabb felmérések szerint a fiatalokkal történő gépjármű-balesetek hatodáért felel valamilyen szinten, ha valamilyen belső tényező, például mobiltelefon elvonja a figyelmüket az útról. Konkrétan a balesetek 12 százalékát okozza az, hogy a sofőr a telefonját bigyózgatja, ez alig marad el attól a tényezőtől, ha egy utassal beszélget (ez az esetek 15 százalékát okozza).

Íme a videó, reméljük, ez is segít egy kicsit felhívni a figyelmet a probléma súlyosságára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik