Mobil

Így csinálhat olcsón 3D kamerát egy GoPróból

Csak egy műanyagdobozba rakott tükör kell, és máris 3D-felvevőt csinálhatunk a népszerű minikamerákból. Ráadásul fillérekért.

A GoPro az amatőr filmezés mobilis netovábbja, ha szabad így fogalmazni, hiszen apró mérete és strapabíró kivitele szinte bármilyen környezetben alkalmassá teszi a mozgóképek rögzítésére, legyen az búvárkodás, repülés, vagy éppen űrhajózás. De egy viszonylag egyszerű barkácsolás segítségével még többet tudhat, mint ahogy a gyárból kijött, hiszen a szalagról még úgy vették le a derék kínai munkások, hogy nem tud 3D-t rögzíteni. Itt jön azonban képbe az a bizonyos józan paraszti, meg a leleményesség.

Ahhoz, hogy a GoPro képes legyen 3D-s felvételeket készíteni, meglepő módon nem kellenek több száz- vagy éppen ezerdolláros cuccok, elég egy 50 dolláros (tehát szűk 15 000 forintos) Vitrima nevű készség, ami nem több, mint egy – a kameránál valamivel nagyobb – doboz, melyben ügyesen megduplázzák a látott képet. Röviden annyi történik, hogy a Vitrima tükrök használatával két külön képet hoz létre a bal és a jobb szemnek, majd pedig az így rögzített felvételt VR sisakon keresztül bámulva, az agy összerakja ezeket, és létrejön a 3D-s élmény. A dolog működési elvét videón is meg lehet nézni, mutatjuk.

Nem egy bonyolult eljárás, ám még van egy apró szépséghibája, miszerint még nem elérhető, így aki esetleg szeretné 3D-síteni a GoPro kameráját, az maximum annyit tehet az ügy érdekében, hogy feliratkozik a fejlesztők weboldalán, akik majd értesítik, hogy mikor lesz elérhető a “háromdésítő” kiegészítő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik